20. februára 2016

Rozhovor 07 - "Takže děti, nenávist je dobrá, áááno?"

Jiří Pavlovský, zakladateľ komiksových časopisov, prekladateľ a vydavateľ komiksov (vo službách vydavateľstva Crew), ale aj občasný autor či už nejakých tých komiksov alebo aj románov. Práve tento autor stojí za vznikom šialenej avšak výbornej českej série Kladivo na Čaroděje, ktorá sama o sebe pôsobí ako nejaký knižný seriál štýlu C.S.I. "šialená" Praha. V roku 2012 taktiež do tejto série prispel prvým a druhým dielom, následne v roku 2013 aj piatym dielom. V roku 2016 sa môžeme od neho tešiť na desiatu časť s názvom Kladivo na démony.



1. Predpokladám, že rád čítate. Ktorá kniha je vaša najobľúbenejšia? 
To se pořád mění podle toho, co čtu. Člověk objevuje nové autory, nové styly... ale momentálně si nenechám uniknout nic od Dennise Lehana, Kena Bruena, Jacka Ketchuma, Joe Landsadlea a tak dále. Stejně tak mám své oblíbené scenáristy – Shane Black, Sorkin, Whedon, Thomas... klasika.




2. Čo Vás viedlo k písaniu vlastných príbehov/ kníh? 

Začali jsme psát ještě se Štěpánem Kopřivou jako tým. A tuším to řekl Palahniuk, že jedním z nejčastějších motivů k psaní je nasranost. Čtete něco a říkáte si, to je ale srágora, to bych napsal líp. A tak začnete psát a obvykle zjistíte, že to není zase taková sranda. Začali jsme psát jako vzdor proti tehdejšímu stylu sci-fi a fantasy, které tehdy bylo takové děsně ušlechtilé a literární... a už nám to zůstalo. Takže děti, nenávist je dobrá, áááno? Štěpán Kopřiva je díky ní dneska jedním z nejúspěšnějších českých spisovatelů. A já se věnuju spíš vydávání, ale pořád píšu – i když spíš jen jako koníček, do kterého se musím občas dokopat. Radši knihy čtu, než píšu. 






3. Kedy približne ste začali písať a ako sa volá vaše úplne prvé dielo, ktoré ste vytvorili? (nemusí byť vydané) 

První díla jsme psali společně se Štěpánem Kopřivou. A ani nevím, jestli vyšla. Jedno z prvních bylo Všichni v tom lítáme, o letišti, které maskuje skutečnost, že nemá postavenou přistávací plochu tím, že nechává všechna letadla spadnout. A pak samozřejmě Dobro vítězí, na kterém se podílela celá skupina Rigor Mortis a je to série povídek parodujících fantasy. A moje první samostatné? Určitě to byl nějaké povídky. Patrně veselé, o sériových vrazích a zombiích.





4. Mohli by ste tým, ktorí ešte o Kladivu na čaroděje nepočuli v rýchlosti načrtnúť o čo sa jedná? 
Jedná se o sérii knih, na které se střídají autoři. Jedná se v podstatě o akční městské fantasy, psané s mírným nadhledem. Hele, nejlepší bude, když budu citovat promo text. Když už jsme ho napsali... 

Série Kladivo na čaroděje vás zavede do našeho světa, jak ho neznáte… a jak ho ani netoužíte poznat. Alespoň ne na vlastní kůži. Světa magie, temných přízraků, oživlých mrtvol, zabijáků, démonů, psychopatů, nekrofilů, upírů – a to mluvíme jen o kladných hrdinech. Ti, proti kterým bojují, jsou ještě mnohem horší… 

A je jasno, ne? 




5. Kde ste brali inšpiráciu pri tvorbe Kladiva na čaroděje 1 a 2? 
To je zvláštně konkrétní dotaz. Proč zrovna jedna a dvě? Obáváte se, že neumím do víc počítat? Jasně, na Kladivu se autoři střídají, ale koncepce je celková. A pokud bych měl říct pravdu, tak asi nejvíc ze seriálů jako Buffy, Doctor Who, komiksový Hellblazer... Z toho vzešlo i rozdělení série do uzavřených dvanáctidílných „sezón“. To je v podstatě základ. Třeba ovlivnil Doctor Who v tom, že jsem chtěl udělat hrdinu, který si to víc užívá... a ve spojení obyčejných věcí s něčím děsivým.




6. Je zrejmé, že máte radi fantasy. Čítate však aj iné žánre? 
Já nejsem vyložený čtenář fantasy. Dřív jsem jel hodně ve sci-fi, ale pak jsem se přehoupnul do světa drsné školy a noirových kriminálek. Všeobecně jsem fantasy spíš pohrdal. Teď se ale v tomhle žánru objevují zajímavější autoři (třeba Abercrombie), takže se k tomu žánru zase trochu vracím.



7. Aké ťažkosti Vás stretli na ceste za vydaním týchto kníh a čo by ste odkázal tým, ktorí by chceli tiež raz vydať svoju vlastnú knihu? 
Proč bych je v tom měl povzbuzovat? Čím nás bude méně, tím víc práce pro nás zbude! Takže... dělejte radši něco užitečného. Třeba sázejte ředkvičky. A pokud už něco musíte psát, tak třeba upírské romance. Ty se vždycky hodí. 

Ale pokud si nedáte říct, tak... tak asi nemám moc co poradit. Možná jen to, abyste hned nezačínali osmidílnou ságou, která zadupe Pána prstenů do země a vymočí se na jeho hrob. Začněte ideálně povídkami – na tom se dobře ukáže, jestli umíte vyprávět příběh. A to, že se kniha líbí vaší mamince nebo vašim kamarádům, zase tak nic moc neznamená. Jsou to vaši kamarádi, čili mají stejný vkus a patrně i rozhled jako vy. A mamince nemůžete věřit... vždyť o vás tvrdí i to, že jste hezcí a chytří. Je to prolhaná mrcha a chce vás jen okrást.

Jo a pokud budete někdy oslovovat vydavatele, zjistěte si předem na internetu, jak se to dělá, ať se hned na začátku zbytečně neodepíšete. Jako komiksové vydavatele nás vždycky zarazí, když se autor ani nenamáhá zjistit, koho oslovuje a pošlu nám (někdy i v hromadném mailu) k vydání knihu o dějinách lokomotiv. Ideálně se spoustou pravopisných chyb.

Ale asi hlavně – hodně čtěte. Hlavně Kladivo na čaroděje. Je náhoda, že všichni, co Kladivo píší, jsou úspěšní autoři? Nemyslím si. Čtěte ho a odhalíte jejich tajemství a stanete se také úspěšní. A povyroste vám penis o deset centimetrů. (A to i v případě, že jste žena.)



8. Ako to zatiaľ vidíte s budúcnosťou celej tejto série? 
První sezóna už se blíží ke konci velkým finálem ve dvanácté knize. A pak uvidíme. Doufáme, že série bude pokračovat dál, ale to je na vydavateli. A na čtenářích samozřejmě. Vždycky je to nakonec na čtenářích. Jsou to svobodní zednáři knižního trhu.



9. Máte v hlave načrtnuté aj nejaké plány do budúcna? Ak áno, mohli by ste nám niečo z nich prezradiť, napríklad o nejakom chystanom diele? 
Moje plány do budoucna jsou, že si zahraju nový X-Com. A večer se podívám na Better Call Saul. Měl bych sice psát poslední díl série, kde dojde k finálnímu střetnutí mezi všemi postavami... ale když jde v televizi tolik seriálů a je tolik knih a počítačových her. Pokušení jsou velká a podlehnout jim tak krásné.

Autorovi ďakujem veľmi pekne za rozhovor! Rozhodne sa budem tešiť aj na ďalšie diela z jeho produkcie. 

2 komentáre: