5. januára 2015

Fablehave 01: Čaroles

Na začiatok tejto recenzie by som sa Vám chcel ospravedlniť, lebo prvá audio recenzia musí byť odložená o niekoľko dní, lebo mi neostáva veľa času kvôli škole. Rozhodol som sa však ušetriť Hobita na prvú audio recenziu a preto dnešná recenzia bude na knihu zo séria, ktorá "rastie" s vami a ktorá človeka pohltí rýchlejšie ako čierna diera. 


Príbeh prvého dielu a vlastne celej série Fablehaven sa odohráva v tejto dobe (teda aspoň približne), ale v tomto svete existujú všetky fantastické a rozprávkové bytosti aké Vás len napadnú. Tieto bytosti však nepobehujú voľne po lesoch, lúkách a horách ako slobodný obyvatelia tohto sveta, ale kvôli ich bezpečnosti musia žiť iba v malých, tajných a uzavretých rezerváciách. Jednou z týchto rezervácii je aj Čaroles. V Čarolese žijú najrôznejšie bytosti ako víly, sirény, kentaurovia, škriatkovia, ale aj strigy, démoni, goblinovia a rôzne iné svetlé, ale aj temné bytosti. O každú rezerváciu sa stará správca. Správca pozná celú rezerváciu a zabezpečuje jej hladký chod, je chránený kúzlami, ale aj on sám musí byť opatrný, lebo nie všade a nie vždy môže byť pred démonmi ochránený. Celou knihou sledujeme súrodencov Kendru a Setha, ktorí tento nový svet len objavujú a jednou chybou ho skoro priviedli do záhuby! 

Tento príbeh je zaujímavý hlavne v originalite nápadov autor (respektíve nič podobné som ešte nečítal). Zaujímavé je celé spracovanie rezervácie - princíp správcu, ochranná mágia, pravidla, existencia dobra a zla na tak malom mieste a taktiež stále hroziace nebezpečenstvo pre hocikoho, kto vybočí z bezpečnej cesty. Kniha má dobrú gradáciu, od začiatku až po koniec sa stupňuje a stupňuje. Ako prvá časť tejto pentalógie, neobsahuje príliš veľa akcie, ale akúsi kombináciu spoznávanie základov, princípov a pravidiel rezervácie a akčných scén ako noc, kedy hranice pre zlo skoro neexistujú a rôzne ďalšie, ktoré nechcem spomenúť kvôli "spoilovaniu". Kniha je obohatená niekoľkými kresbami, ktoré dopomáhajú čitateľom v lepšej predstave celého diania. 

Táto kniha však môže priniesť aj veľké sklamanie. Hlavné negatívum vidím v tom, že kniha sa zdá byť písaná tak pre 12 ročné deti. Všetko dobré je farebné ako dúha a všetko zle je temné a pripomína rôzne veci z čoho mávajú deti strach, či sú to už chrobáky alebo pavúky. Kniha je písaná až príliš detsky, čo mi veľmi vadí. Hlavný záporak tejto knihy je tiež ako vystrihnutý z knižky pre deti. Tieto veci mi veľmi na tejto knihe vadili a to hlavne kvôli tomu, lebo túto knihu som čítal keď som mal 17 rokov. Musím však podotknúť, že ďalšie časti toto napravili, čiže po prvom sklamaní bude séria lepšia a lepšia.

Na záver chcem len dodať, že táto séria je výborná nie len pre deti ako sa na prvý krát môže zdať, ale aj pre nás ostatných v prípade, že máme chuť na niečo pokľudné, na niečo pri čom si chceme oddychnúť a nechať sa plne pohltiť dielom. Bohužiaľ kvôli vyššie uvedenému dôvodu dávam knihe len 3/5, ale nenechávajte sa odradiť týmto hodnotením. Kniha a hlavne celá séria rozhodne stojí za to!


2 komentáre:

  1. Ja som mala to šťastie, že som knihu čítala práve v tých dvanástich a boli to ranné začiatky čítania, takže som z toho bola totálne paf (a ešte aj som). Už som to čítala asi 9krát. A presne, dej je hotový skvost, ale štýl písania je totálne celý zle (detský, primitívny, myslím, že v angličtine by to bola celkom malina). Aj tak ale stále zostáva v mojom srdci... Akurát som sklamaná z toho, že Muriel sa nepremenila na dobrú... Na tej obálke sa celý čas tak pekne usmieva... Jedna z najobľúbenejších postáv spolu s Mendigom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mal veľmi rád Graulasa. Čakal som, že to bude špina, ale nejako som dúfal, že nakoniec bude dobrý. :D

      Odstrániť