1. januára 2015

Starcraft: Sága Temných Templárov 01 - Prvorození

Na začiatok tohto roku som si pre Vás pripravil recenziu na ďalšiu knihu z herného sveta! Teraz to bude príbeh zo sveta populárnej scifi stratégie Starcraft. Táto kniha je prvá z existujúcej trilógie zvanej, ako ste si už mohli domyslieť, Sága Temných Templárov. Keďže som s autorkou Christie Golden mal skúsenosti už z kníh zo sveta Warcraftu, tak som jej dal šancu aj teraz, keďže som jedného času na hre Starcraft 2 poriadne "závislačil". 


Príbeh tejto knihy sa točí okolo talentovaného, ale nedoceneného archeológa Jaka Ramseyho. Jake dostáva nečakanú šancu preskúmať záhadný, novo-objavený chrám Xel'Nagú (prastarej mýtickej rasy, ktorej technológie a znalosti nemajú obdobu, táto rasa jedného dňa proste zmizla a neostalo po nej nič viac než staré chrámy a rôzne iné budovy). Pri prieskume chrámu Jake nachádza telo ťažko zraneného Protossa (mimozemská rasa telepaticky hovoriacich humanoidov, ktorí boli vyššie spomínanou rasou stvorení). Tento Protoss z posledných síl vsadí celé svoje bytie do Jaka, aby tento výnimočný protoss prežil a tak zachránil vzpomienky celej rasy Protossov od ich stvorenia. Po tejto udalosti sa Jake pomaly zoznamuje s históriou rasy Protossov a odhaľuje nebezpečné tajomstvá, ktoré otrasú základmi samotného vesmíru!

Na začiatok by som chcel hneď upozorniť, že táto kniha a aj nasledujúce časti sú skôr určené pre ľudí, ktorí sú oboznámený aspoň s príbehom hry Starcraft 1 a Starcraft: Brood War, ostatný môžu byť v niektorých častiach veľmi zmätený! Táto kniha sa podobá skôr na úvod niečoho väčšieho ako na samostatnú knihu, čiže ak si chcete dielo poriadne vychutnať, tak by bolo najlepšie keby ste mali po ruke hneď aj druhú časť. Kniha je v celku krátka, tak ako všetky knihy, čo majú niečo spoločné s Blizzardom, čo znamená, že je plná akcie a čitateľ je hneď od začiatku vrhnutý do víru udalostí.

Čo na knihe naozaj oceňuje je práve originalita príbehu. Príbeh je úplne nový, čiže v žiadnej Starcraft hre ste ho spoznať nemohli. Je to perfektná kniha hlavne pre ľudí, ktorí by sa chceli dozvedieť niečo viac o histórii Protossov, ale určite ju ocenia aj tí, čo hľadajú nejaké jednoduché "relaxačné" čítanie. Hoci je táto kniha iba ako taký úvod do celej ságy, čitateľ sa pri nej nenudí. Počas cesty s Jakom sa čitateľ stretáva so známymi postavami, strojmi alebo tvormi z už spomínaných hier ako je napríklad Valerian Mengsk alebo samotný Protossovia. Taktiež stretávame aj postavy nové svojim spôsobom originálne pre svet Starcraftu ako je rozporuplná Rosemary alebo Protoss Zamara.

Túto knihu rozhodne odporúčam každému, kto má aspoň trochu rád svet Starcraftu. Pre nás fanúšikov táto kniha rozhodne stojí za to a tí, ktorí nie sú do tajov tohto sveta "zasvätený" taktiež môžu po tejto knihe siahnuť ak hľadajú nejaké jednoduché relaxačné scifi, ale v niektorých pasážiach však môže nastať zmätok, čiže počítajte s tým. Knihe dávam ako fanúšik Starcraftu 4/5 a teším sa na 2. a 3. časť! 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára