15. februára 2015

Inkarceron - väzenie, z ktorého niet úniku

Inkarceron je väzenie tak obrovské, že sa v ňom nachádzajú obrovské lesy, rôznorodé mestá, dlhé chodby,... Hlavný dozorca tohto väzenia je superpočítač, ktorý všetko vidí, všetko vie a do všetkého môže zasiahnuť. Na druhej strane je svet "v budúcnosti", ktorý uväznil všetkých zločincov navždy do Inkarceronu a sám prijal takzvaný Protokol. Tento Protokol vrátil svet do obdobia stredoveku, aby sa ľudia nebáli nebezpečenstva, ktoré predstavuje technológia, aby navždy zachovali mier a pokoj, a aby nikdy neprežili také zlo, aké priniesla minulosť. Čo sa skrýva za veľkým Inkarceronom? Sú naozaj ľudia tohto sveta tak dobrý, ako by mali byť? 




Autor: Catherine Fisherová
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 328
Rok vydania: 2011, 1. vydanie originálu 2007
ISBN: 9788055124445
Preklad: Andrej Chovan
Autor obálky: Augustín Putera
Väzba: pevná s prebalom
Cena: 11,90 €/ 259 Kč








Podivná budúcnosť
Na jednej strane je príbeh rozprávaný z pohľadu "Hvezdára" Finna, mladého muža uväzneného v Inkarceronu, ktorý stratil pamäť, a ktorý si myslí, že pochádza z  vonkajšieho svet kvôli zvláštnemu tetovaniu a podivným snom. Finn bojuje každý deň v Inkarcerone o svoj život, popri čom sa snaží nájsť cestu na slobodu z tohto pekla. Na strane druhej sa pozeráme na vonkajší svet očami Klaudie Arlexovej, dcéry strážcu Inkarceronu, ktorej život je už od narodenia naplánovaný, a ktorá sa má vydať za budúceho kráľa "nového" sveta, za arogantného Caspara. Klaudia nahliada do intríg celého kráľovstva a vidí, že nie všetko je také ako sa na prvý pohľad zdá. Jedného dňa obaja nachádzajú náhodou zvláštny kryštálový kľúč vďaka ktorému môžu spolu komunikovať. Táto udalosť mení celý ich život a tým začína jedno veľké dobrodružstvo za slobodou, ktoré však môže skončiť aj ich smrťou! 



Fantastické dobrodružstvo
Kniha Inkarceron predstavuje dobrodružný, akčný príbeh, rozdelený na dve dejové línie, jedna z pohľadu Finna vo väzení a  druhá z pohľadu Klaudie vo vonkajšom svete. Dejové línie sa striedajú hneď od začiatku knihy a osudy týchto dvoch postáv sa preplietajú a spájajú. Tieto línie sú od seba veľmi odlišné. Klaudiina línia predstavuje časť diela plnú politiky, intríg a zrady, zatiaľ čo Finnova časť tvorí akčnú zložku celého príbehu a je akýmsi bojom o prežitie. Obidvaja majú spoločný cieľ a tým cieľom je sloboda, či už oslobodenie sa od predpísaného osudu alebo útek zo zapečateného väzenia. 

Príbeh tejto knihy obsahuje v podstate zo všetkého trochu. V menšom množstve je prítomna aj láska, politika, intrigy, akcia, zrada a rôzne ďalšie prvky, ktoré by v knihe nemali chýbať. Tieto veci perfektne "okoreňujú" celú atmosféru tohto dobrodružstva. Autorka nepíše pridlhé opisy, ktoré by mohli nudiť čitateľa, ale to neznamená, že prostredie nie je dostatočne opísané, práve naopak. Návrat do "stredoveku" je zaujímavý, originálny nápad a navyše vytvára perfektný kontrast k temnému, bezútešnému väzeniu plnému strojov, technológie. Stredoveká budúcnosť je na prvý pohľad dobrá, príjemná, ale aj toto "jablko nahlodáva z vnútra červ a hniloba". Väzenie je na druhej strane temné, brutálne, ovládané gangmi a hlavne krutým super-dozorcom, samotným Inkarceronom. 

Úryvok z knihy: 
Sapphique si pripevnil krídla na ruky a preletel ponad moria, planiny, sklené mestá a zlaté hory. Zvieratá pred ním utekali, ľudia začudovane ukazovali prstom. Vzlietol tak vysoko, že zbadal oblohu nad sebou. Vtedy obloha povedala: "Vráť sa, syn môj. Vyletel si privysoko."

Postavy dokážu zaujať čitateľa, avšak nepatria medzi tie najprepracovanejšie alebo najzaujímavejšie. Klaudia je tvrdohlavá, zvedavá, inteligentná a veľmi rada "pchá nos tam, kam nemá". Finn je zase odvážny, zmätený a nikdy nestráca nádej. Tieto dve postavy sa v niektorých veciach perfektne doplňujú. Autorka taktiež pridala do knihy akési útržky z historických kníh, povesti, legendy, básne a rôzne iné veci, ktoré nám odhaľujú minulosť tohto sveta. Škoda je len, že ich je v celku málo. 

Úryvok z knihy:
Verte mi, John. A buďte opatrný. Na kráľovskom dvore plánujú proti nám sprisahanie. A podľa toho, čo hovoríte, Klaudia skutočne našla, čo hľadala. Až zábavné, že to nespoznala.
        Súkromný list od kráľovnej Sie pre Strážcu Inkarcerona

Kniha je celkovo jednoduchá, teda nečakajte žiadny zložitý príbeh štýlu S. Eriksona. Príbeh je taktiež v niektorých situáciach predvídateľný. Toto dielo je písané a teda určené pre mladšie publikum, čiže nečakajte žiadne brutálne alebo krvavé scény, i keď miesto pre ne by sa aj našlo. Hoci je väzenie kruté a temné miesto, kde žijú potomkovia všetkých zločincov sveta, tak sa v ňom ľudia, na prekvapenie, rozprávajú medzi sebou v rámci všetkej slušnosti. Hoci je to len detail, ale v takom prostredí by určite ľudia používali aspoň základné vulgarizmy.

Začiatok knihy môže pôsobiť trochu chaoticky, keďže sme hneď vrhnutý to víru udalostí bez hocijakého vysvetlenia. Najprv mi to prišlo veľmi zvláštne, ale neskôr som pochopil, že je to štýl autorky, akým nám chce jej príbeh prerozprávať. Celý príbeh je rozdelený do dvoch kníh, ktoré na seba priamo nadväzujú a samotný koniec prvej knihy vyvolá veľa otázok, čo, aspoň v mojom prípade, vyvolalo potrebu zohnať aj druhý diel tejto malej, ale v celku zaujímavej série.


Autorka vytvorila zaujímavý, originálny svet, ktorý obsahuje v podstate všetko, akciu, lásku, politiku, nezvyčajné prostredie,... Túto knihu môžeme rozhodne priradiť k tomu lepšiemu z fantasy, avšak nečakajte literárnu dokonalosť. Dve oddelené a v celku odlišné dejové línie môžu pôsobiť zo začiatku chaoticky, ale neskôr si nedokážete predstaviť jednu bez druhej. Knihu rozhodne odporúčam každému, kto má chuť na jednoduchú, oddychovú literatúru, a to či už na dlhú cestu vlakom alebo na spríjemnenie nudné večera.


4 komentáre:

  1. S hodnotením súhlasím, námet knihy je dobrý aj sa to dobre čítalo. Osobne ma menej bavili pasáže zo "stredovekého" sveta a viac ma bavili akčnejšie časti z väzenia :-) Je to dobrá kniha, má pár nedostatkov, ale je fajn :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa veľmi páčil systém celého väzenia, ale bral by som viacej tých historických textov/povestí/... proste viac histórie toho sveta. :-)

      Odstrániť
  2. Inkarceron jsem četla... uff, to už je dávno. :) Ale souhlasím, vážně dobrá a zajímavá kniha. V té době mi ani ty nedostatky moc nepřišly, přiznávám, třebaže vím, že teď bych určitě nějaké našla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha sa mi tiež páčila, ale niektoré nedostatky som si všimol, preto som ich musel spomenúť v recenzii, však bez toho to ani nejde, ale zase to neznamená, že kniha je nejaký "odpad" alebo čo. Práve naopak. :)

      Odstrániť