19. februára 2015

Kolo Času 01: Oko světa

Robert Jordan je jeden z prvých autorov, ktorý sa rozhodol, že jeho dielo bude neobyčajné, že bude OBROVSKÉ! Prvá kniha z tejto ohromnej série 15 kníh, ktorá sa nazýva Kolo času, teda začiatok tohto celého diela, nesie názov Oko světa. Tento začiatok, i keď miestami trochu rozťahaný, otvára bránu do úžasného, zaujímavého a ohromného sveta Kola času. V dnešnej dobe však musí súperiť so sériami ako Martinova Píseň ledu a ohně, Eriksonova Malazská kniha padlých alebo Goodkindov Meč pravdy, ale stojí táto "klasika" za to?





Autor: Robert Jordan
Vydavateľstvo: Fantom Print
Počet strán: 512
Rok vydania: 2012, 1. vydanie originálu 2010
ISBN: 978-80-7398-169-3
Preklad: Dana Krejčová
Autor obálky: Luis Royo
Väzba: pevná s prebalom
Cena: 22,70 €/ 499 Kč






Svetlo proti Temnote
"Kolo času sa otáča a veky prichádzajú a odchádzajú, zanechávajú za sebou spomienky, ktoré sa menia v povesti." Mladý muž, Rand al´Thor , žije na statku neďaleko Emondovej role a užíva si pokojný, pracovitý život so svojim otcom Tamom. Starajú sa o stádo oviec, pestujú tabak a majú rôzne iné povinnosti, ktoré takýto statok prináša. Rand je úplne obyčajný mladík. Je zaľúbený do krásneho dievčaťa, rád počúva príbehy a rozmýšľa o dobrodružstve. Jedného dňa pred oslavou príchodu jari prichádzajú do dediny cudzinci, ktorí Randovi a jeho pár kamarátom zmenia život od základov. Rand sa teda musí vydať v sprievode týchto cudzincov a pár priateľov na veľmi nebezpečnú výpravu počas ktorej mu bude "na chrbát dýchať" samotný pán Temnôt. Ak chce rad odolať zlu, prežiť a popri tom ochrániť svojich priateľov, bude musieť toho obetovať oveľa viac ako si kedy mohol myslieť!


Miestami rozťahané, ale aj tak výborné dobrodružstvo
Autor vytvoril veľmi zaujímavý, svieži svet plný nevšedných a fascinujúcich postáv, národov, vecí,... Základom sveta je Kolo času, ktoré tká vzor (predstavenie osudu celého sveta). Jednotlivé vlákna predstavujú ľudí, ktorí môžu tento vzor meniť, ale taktiež ktorých osud môže byť Kolesom zmenený. V tomto svete bojuje, klasicky, dobro proti zlu, teda svetlo proti temnote (najprv to vyzerá, že tma je nepremožiteľná, následne je premožená svetlom, ale tma sa ešte nevzdala). 

Postavy sú v celku zaujímavé, rôznorodé a vďaka rôznym udalostiam v príbehu sa vyvíjajú a ich zmýšľanie sa teda mení. Veľmi zaujímavý je napríklad samotný Rand, ktorý sa s postupom príbehu vyvíja asi najviac, popri čom je odvážny, starostlivý, zaľúbený a hlavne vytrvalý. Ďalšia zaujímavá postava je strážca Lan, ktorý je záhadný, skúsený,  silný. No o Lanovi na začiatku nevieme absolútne nič, ale časom odhaľujeme jeho tajomnú a zaujímavú minulosť, ktorá nám vrhá trochu "svetla do temnôt" tejto postavy.  Osud každej postavy je rozdielny, ale popritom spojený s ostatnými. 

Jediné, čo by som mohol postavám vytknúť je správanie niektorých ženských postáv. Väčšina ženských hrdiniek sa správa neskutočne arogantne a nedokážu prijať nejakú inú pravdu, hlavne počas rozhovorov s inými ženskými postavami je skoro nemožné dohodnúť sa na jednej veci (toto je môj názor, týmto nechcem povedať, že ženské postavy musia byť tiché a v ústraní, ale toto mi príde trochu prehnané, taktiež nechcem týmto uraziť žiadnu ženu ani ženskú postavu!). 

Celý príbeh má všetky stránky, ktoré by mal dobrý príbeh obsahovať. Obsahuje teda poriadnu dávku akcie, dostatok opisov na predstavenie si celého sveta, určitú dávku originality, rôzne povesti a príbehy, ktoré môžu byť čiastočne pravdivé, ale nemusia, taktiež je tu aj určitá dávka politiky a intríg, proste všetky potrebné prvky na okorenenie celého deja. Jediná vec, ktorú by som knihe mohol vytknúť je mierna "rozťahanosť" príbehu v niektorých častiach knihy. Toto roztiahnutie na mňa pôsobí dojmom "umelého" predlžovania príbehu alebo ako znak nedostatku nápadov. Nejedná sa však o nejakú obrovskú chybu, skôr len o taký menší nedostatok, ktorý by mohol ovplyvniť ľudí, ktorých by táto kniha začala mierne nudiť už na začiatku alebo im celkom nesadla. 

Ukončenie príbehu je dobré a, podľa môjho názoru, aj vhodné. Koniec zanecháva veľa nezodpovedaných otázok, ktoré nás lákajú k prečítaniu ďalších dielov. Tieto otázky sa týkajú nie len hlavných postáv, ale aj rôznych národov, politických situácii a dianí v celom tomto fascinujúcom svete. 

Technické spracovanie celej knihy je, až na malý detail, výborné. Tým detailom je obálka, ktorá je podľa mňa pre túto knihu naozaj vhodná, ale niektorým ľuďom sa nepáči, že ilustrácia bola použitá už v minulosti na inej knihe a týmto stráca na originalite. Osobne však proti tomuto detailu nič nemám. Najviac sa mi páčia ilustrované mapy na začiatku a konci knihy, ktoré nám ukazujú približné rozloženie miest v tejto vymyslenej krajine. Pevná väzba s prebalom je taktiež určitou známkou kvality. Táto séria ma rozhodne zaujala a určite budem v jej čítaní pokračovať až do konca!

Autor vytvoril zaujímavý, svieži a pútavý príbeh, ktorý len tak skoro neskončí. Aj napriek menším nedostatkom sa jedná o vydarené dielo, ktorému nechýba veľa k "dokonalosti". Príbeh je pútavý, postavy zaujímavé a sympatické, svet je živý, originálny a rôznorodý. Túto knihu rozhodne odporúčam každému fanúšikovi fantasy žánru a hlavne tým, ktorí majú slabosť pre rozsiahle série, ako sú napríklad Meč pravdy alebo Píseň ledu a ohně.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára