10. februára 2015

Odkaz dračích jazdcov - Eragon

Eragon, prvá kniha z vydanej tetralógie, série Odkaz dračích jazdcov, prináša zaujímavé a pútavé dobrodružstvo, ktoré miestami stráca na originalite. Autor začal na svojej prvotine pracovať už v 15 rokoch svojho života a približne štyri roky na to bola kniha dokončená a vydaná. Kniha Eragon mala v Česku a na Slovensku pomerne veľkú reklamnú kampaň, kde bolo toto dielo oslavované štýlom: zrodilo sa niečo úžasné! Ale je toto dielo naozaj také úžasné?






Autor: Christopher Paolini
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 512
Rok vydania: 2005, 1. vydanie originálu 2003 (1. vydanie v českom jazyku 2004)
ISBN: 808921018X
Preklad: Zdenka Buntová
Cena: 16,56 €/ 399 Kč







Vitajte v Alagaësii
Mladý Eragon žije na statku u svojho strýka Gera, ktorý bohatstvom pravé neprekypuje, kde prežíva šťastný a pokojný život farmára. Ako každý mladý chlapec, tak aj Eragon sníva o dobrodružstve, o možnosti spoznať svet alebo niečo dosiahnuť. Jedného dňa sa vydáva na lov do Dračích hôr, aby zaobstaral nejaké jedlo pre svoju rodinu. Eragon však ani netuší ako mu tento "výlet" zmení život. Počas pobytu v horách padne neďaleko Eragona meteorit. Mladý farmár tento meteorit nachádza a nemá ani najmenšie tušenie, že ide o dračie vajce, možno posledné na celom svete. Toto by však nebol až tak veľký problém, ale krátko na to sa z tohto vajca vyliahne dračica Safira. Z Eragona sa týmto stáva prvý dračí jazdec po veľmi dlhej dobe, čo však ohrozí všetkých jeho blízkych a donúti ho, aby opustil jeho domov a vydal sa na veľké nebezpečné dobrodružstvo, z ktorého sa už nemusí vrátiť! 



Zaujímavé, pútavé avšak trochu neoriginálne dobrodružstvo
Alagaësia je zaujímavý a v celku jednoduchý svet, v ktorom sa Eragonove dobrodružstvo odohráva. Autor vytvoril pútavý príbeh mladého chlapca, ktorému sa v jednom okamžiku od základov zmení život. Najlepšou časťou celého diela sú draci a hlavne ich vlastná osobnosť. Draci majú rovnakú osobnosť akú majú ľudia, čiže premýšľajú o svojom živote, majú svoje pocity,... Draci zdieľajú všetky svoje pocity a myšlienky so svojimi jazdcami a jazdci zase so svojimi drakmi. Draci sú teda povýšení z obyčajných plazov na ľuďom podobné alebo až ľudí prevyšujúce bytosti.

Príbeh je dobrodružný, jednoduchý, zaujímavý a pútavý. Väčšinu knihy putuje Eragon spolu so Safirou a ako nerozlučná dvojica sa zaúčajú či už do tajov boja alebo tajov mágie. Nechýba tu ani akcia, a to napríklad vo forme malých súbojov s mečmi, súbojov medzi čarodejmi alebo veľkou bitkou na záver celého diela. Celý príbeh knihy v podstate postupuje štýlom: cesta z jedného miesto do druhého a počas tejto cesty sa my, aj s hlavným hrdinom, dozvedáme niečo málo z Eragonovej minulosti alebo z minulosti Dračích jazdcov. Príbeh je, sám o sebe, veľmi jednoduchý a predvídateľný, čo je celkom na škodu, ale zase na druhej strane je táto kniha, tým pádom, vhodná aj pre mladších čitateľov. 

Po technickej stránke pôsobí kniha veľmi pekne. Ilustrácia, mapa aj pevná väzba s prebalom sú naozaj pekné a, podľa môjho názoru, tomuto dielu veľmi pristanú. Zlo a dobro je v tomto svete presne rozdelené. Dobré postavy sú pekné, milé, dobrosrdečné, zatiaľ čo postavy zlé sú kruté, panovačné, namyslené. Opisy prostredia, postáv a v podstate všetkého sú dostatočne dobré na to, aby sme sa do príbehu mohli poľahky vžiť.

Najväčšie negatívum celého diela je jeho neoriginalita, až na osobnosť drakov. Skoro všetko, čo je v tej knihe napísané som, akoby, už niekde čítal. Prvou neoriginálnou vecou na celom diele mi príde samotná krajina, ktorá zdieľa prvky vyskytujúce sa v mnoho dielach, ako napríklad, že na východe je pustatina/ púšť a nikto nevie, či tam niekto žije (objavilo sa to napríklad v sérii Kolo času od R. Jordana a z časti aj v sérii Meč Pravdy od T. Goodkinda), juh je sídlo tajomného ľudu, východ je sídlom barbarov, zatiaľ čo na severe je neznáme územie elfov ( z časti aj v Pánovi Prsteňov od J. R. R. Tolkiena)... 

Postavy sú taktiež bez nádychu originality. Napríklad Eragon je hlúpy, učenlivý, dobrosrdečný a postupne zisťuje, že dokáže skoro všetko, proste úplne klasický hrdina dobrodružného príbehu a navyše to vyzerá tak, že sa z neho neskôr stane najmocnejšia bytosť celej Alagaësie. Jeho "mentor" je inteligentný, skúsený a milý, proste ideálny učiteľ bez chyby, ktorý mi príde celkom nudný, respektíve ničím zaujímavý.

Celá Alagaësia a Eragonov príbeh mi pripomínajú príbehy J. R. R. Tolkiena a to, či už rasami, ktoré sa tu vyskytujú (elfovia, trpaslíci, ľudia a Urgalovia - pripomínajú v prvej knihe ohyzdov/ škretov/ orkov) alebo či už vymyslenými názvami, ktoré sú používané hlavne v súvislosti s elfmi alebo s kúzlami. Kniha Eragon mi teda nepríde, sama o sebe, výnimočná, ale skôr ako jedna zo stoviek ďalších a jej popularitu pokladám za "výtvor" obrovskej reklamnej kampane. 

Týmto všetkým nechcem povedať, že kniha je zlá, len nemusí sadnúť každému. Na to v akom veku autor knihu napísal, môžem bez hanby povedať, že má obrovský potenciál a rozhodne vie ako so slovami pracovať, ako ich skladať. Kniha a v podstate celá Alagaësia ma zaujali aj napriek nedostatku originality a rozhodne budem v čítaní príbehov z tohto sveta pokračovať.



Autor vytvoril zaujímavý, pútavý a jednoduchý príbeh s menším nedostatkom originality. Vďaka absencii zložitosti a brutality je príbeh vhodný skôr pre mladších čitateľov, ktorý majú radi dobrodružné knihy a pekné, fantastické svety. Do rúk sa nám teda dostáva kniha, ktorá nie je výnimočná, ale rozhodne môže zaujať!   

5 komentárov:

  1. Eragon se mi kdysi líbil moc. Ale to mi bylo ještě -náct a sotva jsem dočetla Harryho Pottera. :-D Druhý díl jsem ještě taky přečetla, ale o další dva už jsme zájem nejevila, takže to nejspíš něco vypovídá. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som tiež čítal Eragona ako -násť ročný :) a navyše to bola moja prvá fantasy kniha, čiže mám k nej určitý citový vzťah. Teraz sa na tú knihu pozerám úplne inak ako pred X rokmi, ale stále sa vo mne zachoval určitý záujem. :)

      Odstrániť
  2. Já se přiznávám, že jsem Eragona ještě nikdy nečetla, ale mám to delší dobu v plánu, tak snad ..., jinak ti děkuji za krásnou recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš zač ;) a aj ja ďakujem. Eragona rozhodne vyskúšaj, môže sa ti zapáčiť.

      Odstrániť
  3. Já jsem Eragona také četla, když jsem byla mladší, a v té době mě dost uchvátil, měla jsem ho strašně ráda. Jenže to byla právě doba, kdy jsem ještě neměla načtené žádné pořádné fantasy a Tolkiena znala jen z filmů, takže myslím, že teď už bych se na něj také dívala jinak. Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť