15. marca 2015

Dragonrealm 02: Ledový Drak

Druhá časť jednoduchej, v celku originálnej a hlavne pútavej série Dragonrealm od amerického autora Richarda A. Knaaka nesie názov Ledový drak. Táto séria si už stihla získať srdcia mnohých českých, ale aj slovenských čitateľov, a to nie len svojou jednoduchosťou, dejom plným akcie, ale aj pestrým, rozmanitým a fascinujúcim svetom, kde nechýbajú ani draci, ani mágia. 





Autor: Richard A. Knaak
Vydavateľstvo: Fantom Print
Počet strán: 256
Rok vydania: 2005, 1. vydanie originálu 1989
ISBN: 80-86354-51-2
Preklad: Hana Vlčinská
Autor obálky: Jan Patrik Krásný
Väzba: mäkká väzba
Cena: 9,96 €/ 219 Kč









Mágia, draci a strašná zima!
Dračia ríša, svet plný mágie, drakov, ľudí a rôznych iných podivných rás, je úžasné miesto, ktorému vládnu dračí králi. Pozor! Nie sú to však hlúpe jaštery, ale inteligentné, ľuďom podobné a navyše mágiu ovládajúce bytosti. Dračí králi si už veľmi dlhú dobu udržujú nadvládu nad rozrastajúcou sa ľudskou populáciou, a to či už strachom a násilím alebo priateľským správaním. Pred nedávnom sa proti nim postavil, Cabe Bedlam, potomok rodu mocných čarodejov, popri čom aj on sám je celkom schopný v ovládaní mágie. Tento v celku úspešný odpor vyvolal v drakoch strach zo straty nadvlády a práve toto priviedlo dračieho kráľa ľadových drakov, lorda Ľadového, až k šialenstvu. V záchvate tohto šialenstva rozpútal niečo pred čím niet úniku, niečo čo zahubí všetok život, niečo čo zničí celú Dračiu ríšu! Dokáže sa Cabe spolu so svojimi priateľmi postaviť tomuto šialenému kráľovi a jeho apokalyptickému kúzlu? Dokáže zachrániť to, čo sa zdá byť navždy stratené?


Mágia na každý problém
Ledový drak priamo nadväzuje na udalosti prvej knihy z tejto série, a to na knihu Ohnivý drak, čiže tým, ktorí túto sériu nepoznajú, odporúčam pozrieť sa najprv na knihu Dragonrealm: Ohnivý drak, na ktorú nájdete aj recenziu na mojom blogu.

Autor pridáva nové pútavé dobrodružstvo do tohto zaujímavého sveta, do Dračej ríše. Odhaľuje nové tajomstvá, nové útržky informácii o minulosti tohto kontinentu (napríklad informácie o prastarých rasách, ktoré Dračej ríši pred dlhou dobou vládli), ale taktiež aj predstavuje nové postavy, a to či už dobré alebo zlé.

Príbeh tohto diela je jednoduchý a hlavne plný akcie. Autor nás hneď od začiatku vhadzuje do víru udalostí, ktorý nemusíme hneď plne pochopiť, ale nebojte sa, vysvetlenie sa dostaví neskôr. Dej je taktiež okorenený nejakou tou politikou, intrigami, nečakanými udalosťami, zvratmi a aj trochou lásky. Práve tieto prvky vylepšujú celkovú atmosféru tohto dobrodružstva za záchranou sveta. Kniha obsahuje aj dostatok opisov prostredia a postáv, nie je ich ani príliš veľa na to, aby nás začali nudiť, a nie je ich ani málo na to, aby nám nedali dostačujúcu predstavu o celom prostredí.

Väčšinu postáv poznáme už z prvého dielu tejto série Dragonrealm, ale taktiež dostávame aj možnosť zoznámiť sa s niekým novým. Niektoré staré známe postavy navyše podstupujú v tejto knihe akúsi zmenu. respektíve ďalej sa vyvíjajú a ich zmýšľanie sa tým mení. Toto hlavne platí v prípade hlavného hrdinu Caba Bedlama, ktorý si ešte len zvyká na to, že je mocný čarodej. Väčšina nám známych hrdinov však ostáva rovnaká, teda ich psychológia a ich myšlienkové pochody sa vôbec nezmenili. Dobrým príkladom je Temný kôň, mocná bytosť pripomínajúca žijúcu čiernu dieru v tvare koňa s ľadovo modrými očami a s naivným, až detským, zmýšľaním o svete a o ľuďoch.

Ledový drak má taktiež aj svoje nedostatky. Oproti prvej knihe je druhý príbeh z Dračej ríše o niečo slabší. Zo začiatku pôsobí dej trochu nudne, teda chýba mu akýsi spád, a nejakú chvíľku trvá kým nabehne na to práve tempo, na ktoré sme zvyknutý z už spomínanej prvej knihy. Rozhodovanie postáv je niekedy úplne nelogické a inokedy má človek zase pocit, že hlavnými hrdinami sa dá až príliš ľahko manipulovať. Tak isto ako aj v Ohnivom drakovi je mágia riešením každého problému. Mocný čarodej môže všetko a bez obmedzenia, čiže ten najmocnejší čarodej je v podstate pánom celej Dračej ríše.

Technická stránka knihy je pri najmenšom dobrá. Ilustrácia a logo série sa mi naozaj páčia, ale  kvalita mäkkej väzby nie je práve najlepšia. Obal knihy sa ľahko poškodí, preto je lepšie dávať si pri čítaní pozor, ak teda chcete, aby sa kniha zachovala v dobrom stave. Taktiež mi tu chýba akási mapa tohto sveta. Dračia ríša je veľký kontinent rozdelený na 13 kráľovstiev a aspoň malá mapa by čitateľom veľmi uľahčila orientáciu.


Autor vytvoril nový zaujímavý príbeh do narastajúcej, pútavej série Dragonrealm, avšak s drobnými nedostatkami, a to či už v samotnom príbehu alebo v jeho technickom spracovaní. Túto knihu, ako aj celú sériu, odporúčam rozhodne každému, kto hľadá nenáročné diela, plné akcie pri ktorých sa nebude nudiť. Túto sériu by si taktiež mohli obľúbiť aj milovníci Dragonlance série, keďže samotný autor Dračej ríše napísal nejaké diela pre túto populárnu sériu. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára