9. marca 2015

Hunger games 01: Hry o život

Svetovo populárnu sériu Hunger games pozná snáď už skoro každý, a to či už vo forme kníh alebo filmov. Jedná sa o dystopické scifi určené násť-ročným čitateľom, pričom si dokáže zaujať a zabaviť aj starších. Kniha nám dáva pohľad na nie až tak úžasnú budúcnosť, kde sa tvrdo pracuje a kde deti musia umierať v arénach, aby sa zabránilo vzbure a ďalšej vojne, a aby sa bohatý pobavili - toto sú Hry o život!






Autor: Suzanne Collinsová
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 272
Rok vydania: 2009, 1. vydanie originálu 2008
ISBN: 978-80-7398-169-3
Preklad: Michal Jedinák
Väzba: pevná s prebalom
Cena: 10,90 €/ 299 Kč







Budúcnosť, ktorá nie je tak ružová
Po ničivej svetovej vojne ostalo z celej severnej Ameriky len minimum. To minimum sa teraz nazýva Panem a je rozdelené do niekoľkých častí - vládnuci, prosperujúci, bohatý Capitol a dvanásť distriktov, ktoré sa starajú o prežitie celej spoločnosti (jeden distrikt sa zameriava na poľnohospodárstvo, ďalší na výrobu elektrickej energie alebo na ťaženie nerastných surovín). Na to, aby sa zabránilo ďalším vojnám a nepokojom, sa každý rok náhodne vyberajú jeden chlapec a jedno dievča vo veku od dvanástich do osemnástich rokov z každého distriktu a bojujú proti sebe na život a na smrť v špeciálnych arénach. Víťaz však môže byť iba jeden. Katniss Everdeenová žije so svojou sestrou a mamou v dvanástom distrikte a po smrti svojho otca v uhľovej bani sa stáva hlavou rodiny. Katniss ani jej priatelia a rodina netušia ako veľmi zmenia ich život tohto ročné Hry o život, a čo všetko jedným malým nevinným činom začnú!


Pútavá akcia, plná jednostrannosti s nudným love-story
Autorka vytvorila zaujímavú a zároveň temnú predstavu budúcnosti sveta. Táto nevšedná predstava budúcnosti pracuje na základnom, obyčajnom princípe: Bohatá menšina si žije kráľovsky na úkor chudobnej, tvrdo pracujúcej väčšiny, ktorej odvaha je potlačovaná brutálnym násilím na deťoch a neutíchajúcim strachom. Ľudia z hlavného mesta si žijú ako "králi" (majú dostatok jedla, teplo, elektrinu, vytvárajú nové módne trendy a z brutálneho násilia na deťoch si robia akúsi "reality show"), zatiaľ čo ostatní musia živoriť, tvrdo pracovať a strachovať sa o život svojich rodín a priateľov.

 Príbeh môže pôsobiť zo začiatku trochu nudne, nezaujímavo, ale ako dej postupuje ďalej, priberá na akcii a napätí, čiže celkom rýchlo graduje. Príbeh tohto diela je taktiež obohatený o politiku a intrigy, keďže každý čin môže mať zničujúce následky pre celý systém. Krutý, po moci prahnúci prezident Snow však nedopustí hocijaké narušenie tohto systému. Autorka toto celé navyše okorenila trochou lásky a nerozhodnosti v jednom. Hlavná hrdinka nevie koho má milovať, či pána dokonalého alebo pána rebela. Táto "láska" sa mi zdá byť úplne primitívna, ako nejaký sen mladej "pubertiačky". Jedná sa však iba o môj názor, ktorý sa môže veľmi líšiť od vášho. 

Autorka vytvorila veľa postáv, avšak žiadna z nich ma nezaujala. Tieto postavy mi prídu príliš jednoduché, jednostranné. Chýba mi akýsi vývoj, zložitosť, rozporuplnosť (a tým nemyslím zmätok z toho, koho hrdinka miluje). Dobrým príkladom je podľa mňa Peeta, ktorý mi príde až príliš "dokonalý". Opisujú ho ako pekného, múdreho, silného mladého muža, ktorý dokáže každého "oslniť" a nenájdeme na ňom jedinú chybu. Prezident Snow je zase akési stelesnenie zla a krutosti. Nech urobí alebo povie čokoľvek, smrdí to zlobou.

To najlepšie, čo môže toto dielo ponúknuť je, aspoň podľa môjho názoru, samotná aréna. Aréna, súboje na život a na smrť, príprava na samotné hry a všetko s tým spojené ma priam uchvátili. Ako náhle sa príbeh začal točiť okolo príprav na samotný súboj Hrách o život, nemohol som knihu pustiť z ruky. Oceňujem hlavne to, že autorka kladie veľký dôraz na základné životné potreby "súťažiacich", nutnosť dobrej stratégie, ale aj možnosti organizátorov radikálne zasahovať do hier, aby ich zábavnosť neklesla. Počas čítania som si nepripadal ako niektorý z hrdinov v aréne, ale ako divák z Kapitolu, ktorý má svojho favorita, ktorý je v neustálom napätí, a ktorý sa veľmi dobre baví. 

Svojou jednoduchosťou, neprítomnosťou podrobných opisov brutality a priamočiarosťou postáv súdim, že kniha je určená hlavne mladším a menej náročným čitateľom. Tým nechcem povedať, že je dielo zlé, ale nie je ani úžasné. Má svoje chyby, ale aj svoje svetlé stránky. Rozhodne však tento výtvor môžem priradiť k tomu lepšiemu, čo v tejto dobe v kníhkupectvách nájdeme a určite budem sledovať príbeh Katniss Everdeenovej aj ďalej.   


Autorka vytvorila zaujímavú, ale temnú predstavu budúcnosti založenú na klasických princípoch opakujúcich sa v podobných dielach, avšak postráda akúsi zložitosť alebo prepracovanosť, hlavne čo sa týka postáv. Za najlepšie na celej knihe môžeme pokladať samotné Hry o život, teda "arénu smrti", ktorá je prepracovaná, pútavá, akčná. Knihu rozhodne odporúčam skôr mladším čitateľom, ale aj každému, kto hľadá niečo akčné, jednoduché a pohodové. Aj napriek vyššie spomenutým nedostatkom sa jedná o kvalitné dielo, ktoré dokáže bez problémov zaujať, ba až uchvátiť. 

5 komentárov:

  1. Ach Hunger games, kapitola sama o sobě. Četla jsem je teprve nedávno a mrzí mě, že jsem se do nich nepustila dřív :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. hunger games jsem milovala, cetla jsem to nekdy hned po vydani a mam doma celou trilogii. jednicka samozrejme nejlepsi, ale vsechny jsou dobry, mam to fakt rada :) pekna recenze

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ja som to taktiež rýchlo zhltol ale trojka išla ťažšie :D

      Odstrániť
  3. První díl jsem zhltla jako malinu :) Druhý byl snad ještě lepší (hlavně třetí třetina). Třetí už nic moc za mě :) Pěkná recenze.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, mne sa tretí diel vôbec nepáčil. Nesedími k autorke ani k sérii :D

      Odstrániť