9. augusta 2015

Zámek a klíč 1: Vítejte v Lovecraftu

Po následnom odporúčaní, možno aj po troche prehovárania, sa mi do rúk dostáva ďalší veľmi zaujímavý komiks. Tentokrát je to populárne dielo syna ešte populárnejšieho amerického autora Stephena Kinga. Jedná sa o prvý diel série Zámek a Klíč, Vítejte v Lovecraftu, od Joa Hilla, ktorý tomuto komiksu poskytol pútavý scenár. Úchvatnú kresbu následne dodal Gabriel Rodriguez.





Autor: Joe Hill
Kresba:Gabriel Rodriguez
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 168
Rok vydania: 2011, 1. vydanie originálu: 2008
ISBN: 978-80-86839-54-7
Séria: Zámek a klíč (1.)
Väzba: pevná väzba s prebalom
Preklad: Jan Kantúrek
Cena: 22,70 €/ 499 Kč









Strach a záhadné kľúče
Príbeh sa odohráva v malom útulnom mestečku v americkom štáte Massachusetts v Lovecraftu, kde žije v starom tajomnom rodinnom sídle Klíčově, ktoré patrí rodine Zámkovcov. Táto rodina stráží dlhé roky prastaré tajomstvo, ktoré človeku dokáže dať takú moc, ako nič iné na svete. Po tragickej udalosti sa do tohto sídla za Duncanom prisťahujú Nina, Tyler, Bóďa a Kinsey, ktorí sa musia sami postaviť svojím neobávanejším nepriateľom - svojmu strachu!


Pútavý a veľmi pekne nakreslený komiks plný tajomstiev
Autor na nás "útočí" naozaj zaujímavým, pútavým dobrodružstvom plným tajomstiev. Tento príbeh stvárnený formou komiksu nie je ochudobnený ani o akčnú stránku, ktorá je naopak dosť hojná. Zaujímavým prvkom tohto deja je vyrovnávanie sa postáv s veľkou tragédiou, ktorú prežili. Presnejšie povedané, zaujímavé pre mňa boli ich myšlienkové pochody a činy, ktoré tieto postavy vykonávali aby sa s tým všetkým vyrovnali. Keďže medzi postavami boli veľké, či už vekové alebo pohlavné rozdiely, tak sú tieto myšlienky a činy úplne odlišné.

Príbeh je obohatený o veľké množstvo rôznych prvkov ako je napríklad priateľstvo, tajomstvá, strach, ale taktiež aj násilie. Vďaka kresbe nemusí väčšina týchto prvkov byť ani v písomnej podobe. Dielo obsahuje v celku veľké množstvo násilných a hlavne krvavých scén, ktoré nie sú vhodné pre mladších čitateľov. Celkový príbeh nám v hlavách navyše vytvára obrovské množstvo otázok, na ktoré zatiaľ nedostávame odpovede. Toto a k tomu aj výborná kvalita tohto diela vyvolávajú v nás neskutočnú, ba až nezastaviteľnú, "chuť" po ďalšej časti.

Hlavné postavy teda Tyler, Bóďa, Kinsey, Nina a Duncan sú v celku zaujímavý, hlavne z toho dôvodu, že sa každý po svojom vyrovnávajú s tragickou udalosťou. Tyler, Kinsey a Bóďa sú súrodenci, zatiaľ čo Nina je ich matka a Duncan je ich strýko.

Kresba a teda všetky ilustrácia sú proste nádherné. Tieto úžasné farebné ilustrácie od Gabriela Rodrigueza pasujú perfektne k tomuto príbehu, teda aspoň podľa môjho názoru. Jedná sa o detailné ilustrácie, ktoré "odvádzajú výbornú prácu" pri vykresľovaní, či už rôznych akčných scén alebo emócií nasledovanými v celku detailne spracovanou mimikov. Obálka v štýle pevná väzba s prebalom + nádherná ilustrácia sú proste najlepšie, čo na knihe môžete mať, či už z hľadiska vzhľadu alebo kvality, teda aspoň to platí pre mňa.


Autor teda vytvoril strhujúci príbeh a keďže sa jedná len o začiatok dlhšieho príbehu tak je "napumpovaný" obrovským množstvom tajomstiev, na ktoré odpovede však nájdeme až v ďalších častiach. Celý dej je doplnený nádhernou kresbou, ktorá je nie len dostatočne výstižná, ale taktiež sa k príbehu hodí. Tento komiks rozhodne odporúčam aj tým, ktorí s komiksmi nemajú absolútne žiadnu skúsenosť (ako keby som ja nejakú mal...).  


2 komentáre: