2. augusta 2015

Živí Mrtví 1: Staré dobré časy

Už skoro každý z nás videl alebo aspoň počul o seriály Živí Mrtví, teda Walking Dead, ale nie každý vie, že tento seriál bol natočený podľa komiksu, ktorý nesie rovnaký názov. Prvá časť tejto komiksovej série sa mi vďaka troche šťastia a hlavne vďaka Davidovi a Verči dostala do rúk. Jedná sa v podstate o môj prvý komiks, ak teda nepočítam japonskú mangu. Pýtate sa, či sa teda ten seriál zhoduje s komiksom? Určité prvky podobnosti tam sú, ale rozdiel je aj tak veľký.





Autor: Robert Kirkman
Kresba:Tony Moore
Vydavateľstvo: Crew
Originálny názov: Walking dead 1: Days Gone Bye
Počet strán: 144
Rok vydania: 2009, 1. vydanie originálu: 2004
ISBN: 978-80-87083-70-3
Séria: Živí Mrtví (1.)
Väzba: paperback
Preklad: Martin D. Antonín
Cena: 13,60 €/ 299 Kč







Zobudím sa a hľa, čo nevidím? Zombie!
Rick Grimes, šerif malého mestečka Cynthiana v americkom štáte Kentucky, je pri policajnom zásahu veľmi vážne poranený a dostáva sa do dlhého kómatu. Jedného dňa sa však Rick prebúdza v nemocnici a zisťuje, že je sám. Nikde ani živej duše, teda aspoň tak to na prvý pohľad vyzeralo. Nemocnica ako aj celé mesto je plné mŕtvol. Už len tento fakt je strašný, ale ako naschvál tieto mŕtvoly oživli a sú strašne hladné. Čo však tieto chodiace mŕtvoly jedia, to už asi všetci vieme. Áno, je to všetko mäso a hlavne to ľudské! Rick zhrozený všetkým, čo za posledné hodiny videl a hnaný skoro až nadľudskou odvahou a silou sa vydáva na cestu za svojou rodinou, verí, že jeho rodina stále žije!
 

Kvalitná zábava, ktorá sa bude ešte dlho písať!
Moja prvá skúsenosť s komiksom dopadla nakoniec úžasne. Autor nám predstavil dielo, ktoré sa však nepozerá na príčinu toho, ako mŕtvy oživli alebo ako túto chorobu, alebo čo to je, vyliečiť, ale pozerá práve na to, ako sa s touto tragédiou, s touto apokalypsou vysporadúvajú obyčajní ľudia. Ukazuje nám, ako tieto udalosti ovplyvňujú týchto ľudí a čo s nimi môžu urobiť, či už sa jedná o jednoduché veci ako vyvolanie slepej nádeje, zbytočná agresivita, prehnaný strach a panika alebo až totálne šialenstvo. 

Dielo prináša nie len kopec akcie, ale aj jemné hororové prvky, však kto by sa aspoň trochu nebál oživených mŕtvol. Taktiež je toto dielo obohatené o lásku, zradu, intrigy a rôzne ďalšie prvky, ktoré patria k bežnému ľudskému mysleniu, navyše posilnené týmito desivými udalosťami. Všetky tieto prvky perfektne okoreňujú celý príbeh a vytvárajú veľmi pútavú atmosféru. Príbeh sám o sebe pôsobí ako seriál, čiže sledujeme osud skupiny ľudí, ktorí prežili. Sledujeme teda ako ľudia prežívajú a ako sa vysporadúvajú s nástrahami krutého sveta. Tento príbeh je vďaka tomuto jednoduchý, ale jeho myšlienka je hlboká. 

Rôznorodosť postáv je naozaj obrovská. Hlavnú postavu predstavuje už spomínaný Rick Grimes, ktorý z lásky k rodine prekonal strach, útrapy a rozhodol sa bojovať o nie len svoj život, ale aj o život svojej rodiny a celej skupiny. Rickova manželka Lori zas predstavuje postavu, ktorá sa mi páči najmenej. Lori je, na druhej strane, stále vystrašená, všetkého sa bojí, vždy panikári a nevie sa pozviechať ani v prípade, že ide o život jej syna.

Kresba je hoci čiernobiela, ale k tomuto príbehu sa naozaj hodí. Samotné ilustrácie sú pekné a výborne dokážu vystihnúť či už emócie postáv alebo akčné scény. Taktiež hnijúce tela mŕtvol sú až neskutočne detailne nakreslené, čo ja osobne považujem za veľké pozitívum. Obálka je hoci brožovaná, ale veľmi kvalitná, teda "odolná", a navyše ozdobená zaujímavými a naozaj vhodnými ilustráciami. 


Autor nám teda predkladá zaujímavý a v celku výnimočný pohľad na zombie apokalypsu vo forme čiernobieleho komiksu. Tento príbeh je zaujímavý, akčný a čitateľa dokáže priam strhnúť. Tento komiks ma teda naozaj zaujal a vyvolal skoro až túhu po ďalších a ďalších komiksoch. Toto dielo rozhodne odporúčam každému, kto má chuť či už na niečo jednoduché alebo na niečo, nad čím sa dá zamyslieť. Taktiež je tento komiks vhodný pre ľudí, ktorý nemajú veľa času na čítanie, čo cez rok bude aj môj problém.



7 komentárov:

  1. Mám doma první dva díly. Líbí se mi styl i kresba, a hodně mě překvapilo, že dál se to hodně liší od seriálu (v dosti zásadních věcech). Ráda bych jednou pořídila další díly, ale překvapilo mě, jaká je to pálka (první dva díly jsem dostala od přítele). Když jsem to porovnávala s komiksem Hry o trůny, který je barevný a v pevné vazbě, tak byl cenový rozdíl úplné minimum.

    Faoltiarnin šuplík

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to áno, ale ak sa pozrieš na ostatné komiksy ktoré sú aj rovnako veľké a stoja dvojnásobok. Práve o tejto sérii by som nepovedal, že je nejako predražená, skôr že je na tom ešte dobre! :D

      Odstrániť
    2. No já komiksy až tak nekupuju, asi proto mi to přišlo dost :D Je pravda, že za Vendetu jsem dávala něco kolem sedmi nebo osmi stovek, ale to je srdcovka :D

      Odstrániť
    3. Toto je práve u mňa prvý komiks (ak teda nepočítam mangu) :D ale rozhodne sa im budem venovať viacej :D

      Odstrániť
  2. Četla jsem tento komiks pár let zpátky a zrovna nedávno jsem si první dva znovu půjčovala v knihovně. Mám Walking dead hodně ráda, i knihy a seriál :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No seriál ma poriadne navnadil a som dosť rád, že komiksy sú iné než serial :)

      Odstrániť
  3. V rámci svého komiks maratonu jsem četla i tenhle - tedy první - díl Walking dead a musím říct, že se mi to líbilo mnohem víc než seriál. Ten jsem velmi rychle vzdala, přišel mi dost o ničem, ale komiks byl super, kresba vhodná a vše to bylo takové méně zdlouhavé a zkrátka k věci, což se mi k té zombie tematice hodilo víc. Takže jestli najdu v knihovně další díly, určitě budu pokračovat.

    OdpovedaťOdstrániť