1. novembra 2014

Metro 2033

Post-apokalyptický román, ktorý sa stal svetovým bestsellerom a podľa ktorého vznikla taktiež aj hra s rovnakým názvom. Toto je Metro 2033. Táto kniha je výnimočná, nie len úžasne spracovaným svetom, ale hlavne neskutočnou, temnou atmosférou, ktorú ponúka. Touto recenziou by som Vám chcel ukázať, prečo je táto kniha moja obľúbenejšia!  








Autor: Dmitry Glukhovsky
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 352
Rok vydania: 2010, 1. vydanie originálu 2005
ISBN: 9788055121406
Originálny názov: Метро 2033
Preklad: Zuzana Nedbalová
Cena: 13,90 €/ 569 Kč







Temná budúcnosť
Príbeh sa odohráva v Moskve v roku 2033, dvadsať rokov po svetovej nukleárnej vojne. Táto vojna urobila zo sveta iba rádioaktívnu pustatinu, avšak niekoľkým tisícom ľudí sa podarilo ukryť v Moskovskom metre - najväčšom protiatómovom kryte na svete. Počas dvadsiatich rokov sa ľudia prispôsobili životu pod zemou. Začali pestovať huby, chovať prasatá, ktoré sa podarilo dostať do metra tesne pred prvými výbuchmi, a čistiť filtre na vzduch a vodu. Povrch však neostal prázdny, ale našli v ňom domov nové bytosti, odporní, veľmi nebezpeční mutanti a nové druhy temných, popínavých rastlín. Hlavný hrdina, Artyom, žije pokľudný život so svojim otčimom na jednej z krajných staníc metra. Na túto stanicu však začne jedného dňa útočiť zvláštny druh mutantov, takzvaný Temný, ktorí sú hrozbou nie len pre jeho domovskú stanicu, ale aj pre celé metro. Artyom sa vydáva na nebezpečnú cestu Moskovským metrom, aby zachránil svoju stanicu, pričom cestou mu hrozí nie len nebezpečenstvo od mutantov, ale aj od rôznych anomálii, či dokonca aj od ľudí, ktorí sú schopní zabíjať už len kvôli svojej ideológii.


Malý svet pod zemou
Autor vytvoril jednoduchý, ale pri tom úžasný a detailne prepracovaný post-apokalyptický svet. Život pod zemou je veľmi dobre premyslený. Existencia staníc ako malých miest, ktoré sa spájajú a vytvárajú rôzne spoločenstvá, malé štáty, čisto podľa ideológii je úžasná. V tomto metre existuje hneď niekoľko takýchto spoločenstiev, najväčšie z nich sú napríklad Okružná linka - HANZA - skupina obchodníkov, ktorí pripomínajú USA z obdobia rokov 1900 až 1960 - forma voľného trhu; Červená linka - komunisti, ktorí predstavujú zase ZSSR - jeden vodca, jedna ideológia alebo Štvrtá Ríša - nacisti, ktorí sa vyhlasujú nápismi ako "Metro pre Rusov!" a zabíjajú každého kto Rusom nie je alebo javí známky "menejcennosti". V metre sa však nájdu aj zástupcovia rôznych iných ideológii, ktorí však nemajú pod správou ani celú stanicu, dobrým príkladom sú napríklad "jezuiti" alebo satanisti. Autor teda vytvoril pod zemou celý svet len v menšej mierke. Ukazuje nám, že ani apokalypsa nezastavila ľudí od zabíjania kvôli ideológii, lebo aj v metre si ľudia vyhlasujú vojny a v týchto vojnách umiera obrovské množstvo členov, už aj tak extrémne malej ľudskej populácie. 

Úryvok z knihy: 
"Nádherné... To je, ako keď... Niet stropu a všetko je také modré... Bože môj, aká krása! A ako sa dýcha!" 
"To je, priateľku, nebo. Zaujímavé, však? Ak tu ľudia v dobrej nálade zatvoria oči a uvoľnia sa, mnohí ho vidia. Dokonca aj tí, čo na povrchu nikdy neboli..."

 Postavy sú rôznorodé, špecifické a hlavne zaujímavé. Napríklad, Artyom je mladý, neskúsený, ale veľmi odvážny, niekto by si pomyslel, že je až hlúpy, ďalším dobrým príkladom je Lovec, ktorý predstavuje stelesnenie jeho mena, čiže bezcitný, odvážny, silný a na koniec je tu Chán, ktorý je svojim spôsobom veľmi záhadná, inteligentná a zaujímavá postava a jeho znalosti o metre a anomáliách sú neskutočné. 

Dej strieda akčné scény so scénami, či už opisnými alebo hororovými, ktoré len posilňujú celkovú atmosféru v temnom metre a napomáhajú nám plne si túto "hrôzu" predstaviť alebo sa do kože Artyoma plne vžiť. V knihe nechýbajú taktiež rôzne príbehy, ktoré si ľudia rozprávajú medzi sebou. Jedná sa väčšinou o akési legendy, ktoré rozprávajú či už obchodníci, pocestní alebo starší obyvatelia metra, avšak ich pravdivosť je otázna. Niektoré z týchto legiend sú prikrášlené, iné nie - nikto nevie, čo je pravda a každý pridáva do týchto príbehov niečo nové, niečo svoje. V príbehu sú zakomponované aj jednoduché filozofické otázky.  

Úryvok z knihy: 
"Cítiš? Nálada sa mení..." skonštatoval Chán ticho, s prstom zdvihnutým hore, akoby chcel zistiť smer vetra. "Skutočne musíme ísť rýchlejšie, cítia to kožou rovnako dobre ako ja so svojou mystikou. Ale čosi mi bráni pokračovať v ceste. Počkaj tu chvíľu..."

Celá kniha sa vyznačuje geniálnou atmosférou. Tunely a hlavne povrch zničenej Mosky sú miesta práve s tou najlepšou, najtemnejšou atmosférou, ktorá je miestami až desivá a rozhodne nikto by si to v tých chvíľach s Artyomom nevymenil. Povrch je smrteľne nebezpečný pre ľudí a cestu na povrch prežilo len veľmi málo ľudí. Títo ľudia, ktorí sa dobrovoľne vydávajú na povrch, aby odtiaľ zniesli do podzemia nejaké suroviny sú v metre veľmi uznávaný a nazývaný pojmom STALKER. Zničená Moskva je podľa môjho názoru skvele opísaná, a taktiež atmosféra na povrchu je veľmi "hutná", teda ešte temnejšia a hrôzostrašnejšia ako v tuneloch. Záver knihy bol prekvapivý, a teda aspoň pre mňa, neočakávaný. Autor ukázal, že ľudia sa len tak ľahko nezmenia a ani apokalypsa im k tejto náprave nemusí pomôcť.

Jedinou malou nevýhodou pre niektorých ľudí by mohol byť nedostatok akcie v niektorých pasážiach knihy. Tieto časti potom môžu budiť dojem nudy u niektorých ľudí. Toto však nie je problém pre tých, ktorí od diela nevyžadujú čistú, bezmyšlienkovitú akciu. 


Autor teda vytvoril prepracovaný post-apokalyptický svet plný temnoty a strachu. Toto dielo je výnimočné hlavne svojou temnou, strhujúcou atmosférou, ktorá pohltí každého, kto túto knihu číta.  Odporúčam ju každému, kto by mal chuť na nejaké dobré scifi respektíve post-apokalyptický román, ktorý nie je len plný bezhlavej akcie, ale má v sebe aj niečo nad čím sa dá zamyslieť.


2 komentáre:

  1. Tohle si musím přečíst už proto, abych se mohla dostat k PC hře - ts vypadá neskutečně skvěle, ale obávám se, že kdybych začala hrát před přečtením knihy, přeci jen bych si trochu vyspoilerovala děj :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V podstate sú tam celkom veľké rozdiely medzi hrou a knihou, ale určite odporúčam knihu ako prvú. Hra je skôr zameraná na tú akciu, čiže každú chvíľu na teba skáče nejaký mutant alebo sa plazíš stále po povrchu, zatiaľ čo v knihe je toho menej. V knihe skôr prevláda strach, že sa niečo také stane, je tam viac anomálii a navyše keby to v hre bolo tak ako v knihe tak Artyom by neprežil ani prvú "misiu" v hre, lebo stretnutie s tými potvorami a hlavne chodenie po povrchu je v knihe popisované ako neskutočne nebezpečná a ťažká vec (v hre sa proste prestrieľaš :D a život ide ďalej).

      Odstrániť