14. decembra 2014

Death note 01

Death note patri medzi svetovo známe a populárne japonské komiksy (manga) a získal si už obrovské množstvo fanúšikov. Práve tento fakt dovolil preklad tohoto diela aj do českého jazyka, za čo sme určite veľmi vďačný. Táto manga dostala aj svoje televízne spracovanie vo forme japonského kresleného seriálu (anime), čiže väčšina z Vás to asi pozná skôr ako seriál než ako komiks.


Táto manga hovorí príbeh o dokonalom študentovi, Light Yagami, ktorému sa do ruky dostane zvláštny denník - Death Note. Light je synom policajného komisára a preto už od malička túži bojovať so zlom a neprávosťou ako člen policajného zboru. Light je proste zidealizovaná postava, čiže je inteligentný, dobrý športovec, obdivovaný, jeho deduktívne schopnosti sú skoro dokonalé,... Jedného dňa však nájde na zemi denník, v ktorom je napísané, že koho meno doňho zapíše tak ten človek do 40 sekúnd zomrie. Práve overenie si tejto skutočnosti na zločincovi vyvoláva fanatickú predstavu o vytvorení nového sveta bez zločinu a to práve tým, že on, ľuďmi nazývaný Kira, sa stane sudcom, ktorý odsúdi zločincov na smrť. Pár dní po nájdení denníka sa na scéne objavuje smrtonoš Ryuk, od ktorého sa dozvedá pravdu a pravidla spojené so zápisníkom smrti. Ryuk je od tej doby povinný ho nasledovať, až pokiaľ Light nepríde o život. Taktiež sa objavuje ďalšia veľmi dôležitá postava a to je L - dokonalý detektív, ktorý vyriešil aj tie najťažšie prípady a jeho genialite sa zatiaľ nikto nemohol rovnať. Takto sa začína boj na život a na smrť medzi detektívom L a zabijákom Kira, jediná chyba znamená koniec hry.

Na tomto komikse sa mi veľmi páčia myšlienkové pochody Lighta a L, ktoré sú neskutočne prepracované a geniálne. Ich plány sú obrovské a zložité. Celý ich boj mi pripomína obrovskú šachovú partiu, kde niekto niečo získa a druhý stratí. Zvláštnosť pre nás je na tejto knihe to, že sa číta presne ako manga v Japonsku, čiže z druhej strany, ale knižka obsahuje upozornenie o tom kde kniha začína a ako ju čítať.

Jediná vec, ktorú by som knihe vytkol je obrovská idealizácia postáv, hlavne Lighta a L. Je to však typický prvok klasickej mangy, čiže sa nie je čomu čudovať, ale aj tak je toto pre mňa až "príliš silná káva". Taktiež jej rozdelenie na 13 samostatných knižiek, ktoré sú veľmi tenké mi príde úplne zbytočné a myslím si, že by ľudia určite uvítali menej, ale za to väčších častí.

Na záver by som len dodal, že aj napriek týmto nedostatkom je táto manga úžasná. Patrí medzi svetovú špičku a to zaslúžene. Ak máte chuť na nejaký komiks a nevadí Vám toto spojenie niekedy až šialených vecí s detektívnym príbehom tak do toho rozhodne choďte. Knihe dávam 5/5 a teším sa na ďalšiu časť!





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára