25. apríla 2015

Kladivo na čaroděje 08: Pekelná Šleha

Šialená CSI Praha, plná neuveriteľnej mágie, psychopatov, pekelných démonov, nekrofilov... eee nekromancerov a proste kopy ďalších šľahnutých, ale aj zábavných vecí a ľudí, ktorú si veľmi ľahko zamilujete - toto všetko a ešte viac predstavuje ôsmy diel populárnej českej urban fantasy série alebo ináč povedané knižného seriálu Kladivo na čaroděje s príznačným názvom Pekelná Šleha. Znie to naozaj zaujímavo, no nie?   









Autor:
Martin Darion Antonín
Vydavateľstvo: Epocha
Počet strán: 216
Rok vydania: 2015, 1. vydanie originálu - 2015
ISBN: 978-80-7425-247-1
Séria: Kladivo na čaroděje (8.)
Autor obálky: Lubomír Kupčík
Väzba: brožovaná
Cena: 8,60 €/ 189 Kč









Nový, zapeklitý prípad pre tým Felixa Jonáša!
Máte problémy, či už s duchmi, oživenými mŕtvolami, pekelnými démonmi, mágiou alebo s hocičím nadprirodzeným? Najmite si profesionálny tým Felixa Jonáša! Najskôr váš problém ani nevyriešia, len Vás okradnú a zatiahnu Vás do ešte väčšej "kaše", ale za pokus to rozhodne stojí, však kto iný by Vám vôbec uveril také kecy o týchto podivných, ba až rozprávkových veciach. Za nemalú čiastku si teda môžete najať profesionálny tým zložený z Felixa Jonáša, strávil niekoľko rokov v blázinci, z Waltera, tučka, ktorý si svoje ženské známosti privádza zásadne zo sveta mŕtvych, je to nekromancer, ale nebojte sa, vie oživiť aj iné veci, napríklad potkanov, z Vincenca, vtipný človek s obrovskou láskou pre výbuchy a humor, a z Klaudie Doskočilovej, precitlivelý pokus o workoholičku s nedávnymi problémami s alkoholom. Proste ideálna, odborná a hlavne veľmi dôveryhodná skupina ľudí na riešenie vašich netradičných problémov. 

Jedného dňa tejto agentúre na dvere zaklope zúfalý, čudný muž, ktorý hľadá pomoc, ktorý už je tak zúfalý, že si ich chce najať  na záchranu jeho stratenej priateľky, okolo ktorej sa dejú čudné veci. Zúfalý muž ešte aj s ochotou zaplatiť vopred nedáva "hrdinom" žiadnu inú možnosť než sa do tohto prípadu po hlave pustiť. Felix a jeho tým ani len netušia do čoho sa zase namočili a proti komu stoja, lebo ako sa hovorí: "Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá!". 

      
Šialeno-zábavno-pútavá detektívka v Prahe
Hneď na začiatku by som vás chcel informovať, že nie je nutné, aby ste mali prečítané všetky predošlé časti tejto rozsiahlej ságy. Celá séria Kladivo na čaroděje je totiž písaná ako knižný detektívny seriál štýlu CSI Miami, čiže poľahky môžete niektoré časti vynechať bez toho, aby ste boli z príbehu alebo z udalostí ďalších dielov zmätený. Na celej sérii navyše pracuje stále väčšia a väčšia skupina českých autorov, čiže aj štýl písania je v rôznych knihách odlišný, čo môže znamenať, že vám nemusí sadnúť každá časť.

Martin Darion Antonín vytvoril nové, neskutočne pútavé dobrodružstvo Felixa a jeho týmu. Príbeh sa točí okolo nového prípadu tejto nevšednej detektívnej agentúry, ktorý však neprináša nič dobrého. Celé toto dobrodružstvo má SPÁD, bez najmenších problémov by som ho prirovnal k úžasnej jazde na horskej dráhe. Príbeh oplýva nie len obrovskou dávkou akcie a jemným šialenstvom, ale aj jednoduchým humorom, intrigami, prešpekulovanými, ale aj otravnými postavami. Keďže sa udalosti odohrávajú v Prahe, nie je potreba miesta diania podrobne opisovať, čiže nebojte sa, dlhých a nudných opisov sa nedočkáte. 


Úryvok z knihy:
"Výbuch plynu. Klasika VVK," zasmál se Felix. "Vzpomínáte si, jestli je tam něco z Atlasu špatnejch míst?"
"Přímo v záhradě ne."
"A poblíž? Nebo něco s nějakou legendou, magickou pověstí a tak?"
"To myslíš vážně? Celý Starý a Nový město. Prokletý místa, zástupy strašidel, magický sochy a studny ve sklepích, nikdy nenalezený poklady... A v klášterní zahradě hned vedle je Františkánský tis. Jedna z nejstarších dřevin v Praze."


Pre toto dielo presne platí výrok: "Nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.". Keď si už myslíte, že ste odhalili alebo že sa chystáte práve odhaliť dôležitú časť príbehu, zistíte že je to buď klamstvo alebo k samotnému odhaleniu ani nedôjde. Z tohto vyplýva, že dej je prešpikovaný tajomstvami, záhadami a ich odhaľovanie prebieha postupne počas celého príbehu, čiže stále, od začiatku až do konca, vás môže niečo priam šokovať. Samotný dej je jednoduchý, krátky, ale za to pútavý.    

Rôznorodosť postáv v tomto diele je v celku veľká. Najzaujímavejší sú však naši hlavný hrdinovia, Felixov tým detektívov. Každý z nich je jemne šialený svojím vlastným spôsobom, ale aj napriek tomu úžasný. Každý z nich má teda svoje obrovské výhody, ale aj neskutočne otravné nevýhody, kvôli ktorým máte niekedy až chuť ich zabiť. Felix Jonáš je výborný šéf, neskutočný rečník, prefíkaný ako líška a v celku dobrý strelec, teda vie si poradiť v každej situácii a vyviaznuť z nej skoro nezranený. Walter, tučný nekromancer, ktorý dokáže byť z času na čas neskutočne otravný a to hlavne tým, že si neustále na niečo sťažuje, ale to neznamená, že nevie byť užitočný. Práve svojou úžasnou schopnosťou nekromancie dokáže zachrániť krk celému tým v tých najbezradnejších situáciach. Vincenc zas pôsobí ako najväčší šialenec z celého týmu. Miluje výbušniny alebo hocičo popri čom môže poľahky prísť o život a ešte si z toho dokáže robiť srandu, vďaka patrí autorovi za to, že je naozaj vtipný. Posledná členka týmu, Klaudia, je akýsi pokus o workoholičku, ktorá je však jemne precitlivená. Snaží sa pomôcť každému, v každej situácii aj za cenu ohrozenia vlastného života. 


Úryvok z knihy: 
"Co s tím chceš proboha dělat?" chtěl vědět Walter.
"Není to snad jasný?"
"Ne,"
"Chci příjemně překvapit. Návnada si sežene vlastní červy..."


Jedinou menšou nevýhodou tohto diela je jeho krátky rozsah, celá kniha má iba okolo 200 strán. Osobne mám radšej dlhšie a trochu zložitejšie príbehy, ale aj napriek mojím odlišným preferenciám mi toto dielo veľmi učarovalo. Jeho krátky rozsah sa z určitého pohľadu stal aj obrovskou výhodou. Práve vďaka jej spratnosti je kniha viac ako vhodná na cesty či už vlakom alebo iným dopravným prostriedkom, taktiež dokáže spríjemniť dlhý nudný večer. 

Technická stránka knihy je taktiež zvládnutá výborne. Ilustrácia na obálke a obálka samotná sa k dielu hodia a sú zároveň veľmi pekné. Brožovaná väzba tejto knihy je naozaj kvalitná, čo zabraňuje včasnému opotrebovaniu a poškodeniu knihy pri čítaní. Taktiež osobne veľmi oceňujem umiestnenie reklamných prvkov do vnútra knihy, teda obálku nešpatí veľké množstvo log a znakov rôznych firiem. Nemám nič proti reklamným logám, ale rozhodne ich nepreferujem na obálke, hlavne keď sa toto logo farebne úplne odlišuje od samotnej obálky.       


Autor rozhodne nesklamal pri tvorbe nového prírastku do série Kladivo na čaroděje. Vytvoril teda jemne šialené, akciou nabité, a zároveň zábavné dobrodružstvo plné mágie a navyše odohrávajúce sa na známom mieste, v Prahe. Toto dielo má úžasný spád a je vhodné pre každého čitateľa, ktorý má chuť na niečo kratšie, akčné a zábavne, proste perfektná oddychová literatúra. Vďaka svojej veľkosti je taktiež vhodné na cesty, keďže nebudete mať problém zbaliť ho do hocijakej tašky. 


P.S. ďakujem nakladateľstvu Epocha za knihu poskytnutú k recenzii. V prípade záujmu si túto knihu môžete zakúpiť priamo u nakladateľa Epocha za výhodnú cenu!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára