25. júla 2015

Děti Plástve, svazek 2

Do rúk sa nám dostáva druhý zväzok voľného pokračovanie úspešného  českého dystopického románu Plástev jedu od autora Josefa Pecinovského. Názov tohto diela je takmer identický s predošlým až na jeden malý detail, jedná sa o "svazek 2.". Toto dielo začína presne tam kde jeho predchodca skončil a teda pokračuje v rozpísanom osude Kastora a Diany.






Autor: Josef Pecinovský
Vydavateľstvo: Epocha
Počet strán: 280
Rok vydania: 2014
ISBN: 978-80-7425-205-1
Séria: Plastev (3.)
Väzba: paperback
Cena: 10,87 €/ 239 Kč







Kastora a Dianu rozhodne nečaká ľahký život
Kastor, mladík, ktorý ako dieťa utiekol pred zlým osudom z dna plástve, následne bol prijatý ako obyvateľ obytnej sféry a vycvičený na profesionálneho vojaka, zisťuje, že bol podvedený a že je len figúrkou vo veľkom pláne, ktorý vytvorilo a rozbehlo vedenie plástve A30 Ventoux. Tento plán s kódovacím názvom Deratizace sa má postarať o všetky problémy, ktoré predstavuje dno plástve a jeho bledý obyvatelia. Práve táto situácia stavia Kastora do nemilej pozície. Buď pomôže svojej rodine, svojím súkmeňovcom, ktorý ho však vyhnali alebo ostane verným pešiakom na rozohranej šachovnici? Kľudný život však nečaká ani Dianu, po ktorej stále pátra celá plástev, lebo už ako malá bola predurčená k tomu aby sa stala kráľovnou, ohavnou znetvorenou existenciou slúžiacou len ako zdroj vajíčok a materského mlieka. Bezpečný úkryt nenachádza ani na samotnom temnom dne plástve. Čo teda urobí?


Dielo prináša zaujímave pokračovanie osudov nových hrdinov
Druhý zväzok Dětí plástve je teda priame pokračovanie svojho predchodcu a zachováva si aj jeho kvalitu, čiže aj skoro všetky plusy a mínusy. Autor pokračuje v písaní osudov mladého Kastora a Diany. Ich osudy sú, ako je už v plástvi zvykom, temné, pochmúrne a ťažké, niekto by povedal až beznádejné. Josefovi Pecinovskému sa naďalej darí zoznamovať nás s novými miestami a oblasťami plástve, odhaľovať skryté tajomstvá alebo doplňovať naše informácie o chode samotnej plástve.

Príbeh je neustále okorenený politikou, zradou, intrigami, pomstou, ale aj trochou lásky, priateľstva a ochotou pomáhať druhým. Všetky nové oblasti plástve a všetky udalosti sú dostatočne popísané podobným štýlom ako aj predošle časti tejto série a popritom tento opis nenudí. Ako aj prvá a druhá kniha zo série Plástev, tak aj táto obsahuje určité tajomstvá, ako obohacujúci prvok, ktoré sú s postupujúcim dejom odhaľované.


Úryvok:
"Zwada sa nechce s nikým dělit. Jeho moc musí být absolutní. Je třeba postupovat krok za krokem. Nikdo neví, že Mocný Dijon už není samostatným jedincem, že má svého pána."


Postavy sa oproti prvému zväzku nezmenili, čiže máme možnosť opäť stretnúť osudom prenasledovanú, ale aj tak odvážnu Dianu, nebojácneho, rozhodného a odvážneho Kastora, ale aj podlého, zlého a prefíkaného Zwadu. Hlavné postavy, teda Kastor a Diana, dospievajú a tým pádom sa aj ich zmýšľanie vyvíja. Nejedná sa o náročné dielo na pochopenie, práve naopak, je jednoduché.


Úryvok:
"Střecha plástve byla podle mezinárodně platných předpisú označena gigantickými písmeny. Sice nezústala celá, ale i tak se mohli dovědět, že objekt pod nimi se nazývá FEAR 63-07."


Rozdiel od prvého zväzku je hlavne v konci. Děti plástve teda dostávajú akési zakončenie až teraz. Ukázané problémy sa skoro všetky vyriešia, každý dostane čo si zaslúži,... proste ukončenia podľa môjho gusta. Kľudne by som si vedel takto predstaviť aj ukončenie celej série.

Technická stránka je, čo do kvality, totožná s predošlými knihami, teda až na pár gramatických chýb, veľmi dobrá. Krásna ilustrácia opäť raz zdobí titulnú stranu celkom kvalitného paperbacku, ktorý opäť raz vo svojej výdrži nesklamal.


Autorovi sa teda opäť podarilo pokračovať v príbehu Plástve a taktiež aj ďalej rozvíjať osudom skúšaný život Kastora a Diany. Aj táto kniha je temná, plná intríg a zrady, okorenená akciou a tajnosťami. Toto dielo určite odporúčam každému, komu sa páčili predošlé časti. Tým čo sa ešte so sériou Plastev nestretli odporúčam začať knihou Plástev Jedu kvôli malému možnému zmätku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára