27. septembra 2015

Parchanti 1: Vsaďte si

Nedávno sa mi do rúk dostal, vďaka úžasným ľuďom z Comics centra, ďalší komiks. Tentokrát sa jedná o prvý diel série Parchanti s podtitulom Vsaďte si. Scenár pre tento titul vytvoril Andy Diggle, zatiaľ čo o kresbu sa postaral Jock. Zo začiatku som si myslel, že príbeh tohto diela bude absolútne nezaujímavý, raz som túto knihu skoro odložil, ale čim viacej som sa blížil koncu, tým viacej ma vťahovala, tým viacej ma upútala!





ScenárAndy Diggle
Kresba: Jock
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 160
Rok vydania: 2010, 1. vydanie originálu: 2008
ISBN: 978-80-86839-41-7
Séria: Parchanti (1.)
Väzba: brožovaná
Preklad: Kamil Bernášek
Cena: 11,00 €/ 299 Kč








Zrada znamená pomsta
Parchanti sú skupina bývalých profesionálnych zabijakov/ agentov tajnej spoločnosti, avšak táto spoločnosť ich kruto zradila. Zrada spočívala v tom, že sa ich pokúsili zbaviť, odstrániť z povrchu zemského, ale to im samozrejme nevyšlo. Teraz je tu parta profesionálnych zabijakov, ktorí trénovali dlhé roky aby boli tí najlepší zo všetkých, teraz tu stoja proti ich bývalému zamestnávateľovi túžiaci po pomste a sú pekne nasraný. Sú to proste parchanti!


Jednoduchá zápletka + kopa drsnej akcie
Parchanti: Vsaďte si predstavuje akciou až k prasknutiu plný non-fiction komiks, ktorého jednoduchá, niekto by povedal, že až "ošúchaná", zápletka vás minimálne zo začiatku nenúti nad ničím rozmýšľať a niekoho nemusí dokonca vôbec zaujať. Čím ďalej však príbeh pokračuje, tým zaujímavejší sa stáva a očakávaná gradácia tam taktiež nechýba. 

Okrem spomínanej akcie a s ňou spojenej brutality sa taktiež dočkáme aj klasickej zrady, nejakých tých intríg, zvratov, trochu toho humoru a hlavne čo by to boli za profesionáli bez dokonalých plánov? Toto dielo patrí medzi prvé komiksy tohto druhu, ktoré vyšli v českej republike a keďže sa jedná o non-fiction tak aj zbrane a výbava odpovedajú svojím reálnym predlohám. Postavy sú v celku jednoduché. Buď o nich zatiaľ nič nevieme alebo vieme, že si prešli tvrdým detstvom, ktoré z nich vyformovalo takých "drsňákov" akými sú teraz. 

Kresba od Jocka je v celku zaujímavá. Jedná sa o jednoduchú, miestami na detaily chudobnú, farebnú kresba, ktorá však vytvára výbornú atmosféru celému príbehu. Aj napriek dotváraniu dobrej atmosféry mi občas niečo chýba... Chýbajú mi miestami detaily, či už sú to detaily pozadia alebo detaily tvári. Výraz tvári všetkých hlavných postáv je skoro vždy proste "drsný", čo mi taktiež príde na škodu. 

Od celého diela teda nečakajte nič hlboké, žiadny srdce-rvúci príbeh plný emócii. Jedná sa o jednoduchú zápletku, ktorá však ku koncu začína naberať trochu toho tajomna a začína v nás vyvolávať nejaké tie otázky, škoda, že len na konci. Na druhej strane sa však jedná o výbornú oddychovú literatúru, ktorá je vhodná, vďaka svojmu menšiemu rozsahu, aj pre tých, ktorí nemajú veľa voľného času. 

Parchanti: Vsaďte si sú výborná a v celku pútavá zábava s jednoduchou, ale atmosférickou kresbou. Tých, čo však chcú viac než obyčajnú akciu v podaní skupiny drsných profesionálov s dokonalými plánmi môže aspoň začiatok komiksu sklamať, avšak ak čitateľ vytrvá môže ho toto dielo nakoniec aj zaujať, ako to bolo aj v mojom prípade. Túto knihu rozhodne odporúčam každému, kto má rád nespútanú akciou v podaní non-fiction alebo má proste len chuť na niečo jednoduché, pri čom si môže oddýchnuť.



P.S. ďakujem nakladateľstvu Comics Centrum za knihu poskytnutú k recenzii. V prípade záujmu si túto knihu môžete zakúpiť priamo u nakladateľa Comics centrum za výhodnú cenu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára