27. septembra 2015

Zoznámte sa! 02 - Edícia "Na přání" - to čo čitatelia chcú, to dostanú!

V tomto roku, teda v roku 2015, sa objavilo na literárnej scéne niečo nové alebo nie? Možno prelom vo vydávaní kníh, kto vie? Comics Centrum prinieslo niečo jednoduché a zároveň geniálne, teda aspoň podľa môjho názoru, a tým niečím je práve edícia "Na Přání". Čo však edícia "Na Přání" je? Ako funguje? Čo v nej bude vychádzať? Toto všetko a ešte viac sa dozviete v tomto článku!




Edícia "Na přání", úžasný nápad pána Dorta z Comics centra, sa na scéne objavil začiatkom roka 2015 a priniesol čitateľom možnosť rozhodnúť o tom, ktoré dielo vyjde a ktoré zas nie. Tak ako to vlastne funguje? Princíp je jednoduchý a spočíva v tom, že najprv titul ohlásený na webovej stránke vydavateľstva aj s presným dátumom vydania a následne budeme my, čitatelia, mať približne 3 týždne na to aby sme si pred-objednali dostatočné množstvo kníh, presne sa jedná o 500 pred-objednaných kníh a momentálny stav zobrazuje takzvaný šancameter. Platba predom však nie je nutná a myslím si, že sa ešte ani nestalo, že by si niekto objednanú knihu nevyzdvihol... Kniha zvykne vyjsť tak mesiac od dokončenia "pred-objednávkovej fázy" a my máme k tomu ešte ďalší mesiac na vyzdvihnutie a zaplatenie našej objednávky. Aby toho nebolo málo, tak je tu ešte výhodná pred-objednávková cena, ktorá je o nejaký 100,- korún nižšia než cena knihy po vyjdení.



Aké knihy však v tejto edícii vychádzajú? Nezačne teraz vydavateľstvo túto edíciu "zneužívať" a vydávať tak všetko? Tak po porade, v tejto edícii zatiaľ vychádzajú len 3 komiksové série a to Zámek a klíč, Ú.P.V.O. a Goon, avšak v budúcnosti sa môžeme dočkať aj iných. V pláne je ponúkať nám 2 časti týchto sérii za rok. Táto edícia slúži hlavne na vydávanie kvalitných titulov, ktoré mali však či už kvôli slabej reklame alebo proste kvôli neznalosti čitateľov nízky dopyt. Odpoveď na druhú otázku je samozrejme NIE! V edícii "Na přání" nebudú vychádzať všetky tituly od Comics centra, väčšina bude klasicky vychádzať pravidelne, dobrým príkladom je populárna komiksová séria Hellboy. 

Séria Zámek a Klíč je už dosť populárna, tak prečo sa nevráti ku klasickému štýlu vydávania? Aj napriek faktu, že Zámek a klíč patrí medzi veľmi populárne komiksové série, tak sa naspäť ku klasickému štýlu vydávania nevráti, lebo takto má možnosť vychádzať v priemere 2 časti za rok. Keby sa však vrátil naspäť, museli by sme na novú časť čakať 2 roky a každý kto čítal aspoň jednú časť tejto série vie, že je to nepredstaviteľné tak dlho čakať.





Edícia "Na přání" - šanca pre kvalitné, ale za to menej populárne komiksy, pričom je prispôsobená nám čitateľom vo všetkých ohľadoch. Tak toto všetko a ešte viac je edícia "Na přání" od Comics centra - Prosím zoznámte sa!


Za poskytnuté informácie ďakujem milým ľuďom z Comics Centra. Pre viac informácii a v prípade záujmu o tieto diela navštívte stránku vydavateľstva!




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára