21. novembra 2015

Kladivo na čarodeje 1+ 2: Magie pro každého/ Město mrtvých

Jiří Pavlovský sa stal v roku 2012 "otcom" akéhosi projektu, ktorý sa už od počiatku teší veľkej obľube českých aj slovenských čitateľov. Tento "projekt" dostal meno Kladivo na čaroděje. Jedná sa o akúsi knižnú sériu voľne navozujúcich, jemne šialených urban fantasy detektívok odohrávajúcich sa v hlavnom meste Českej republiky, teda v Prahe. Táto séria je zaujímavá nie len tým, že ju nemusíte čítať po poradí, ale hlavne tým, že sa na tvorbe rôznych častí podieľali rôzny autori. Prvý kto prispel do tejto "rodiny" bol práve Jiří Pavlovský so svojimi dvoma časťami Magie pro každého a Město mrtvých.





Autor: Jiří Pavlovský
Vydavateľstvo: Epocha
Počet strán: 200 / 144
Rok vydania: 2012 / 2012
ISBN: 978-80-7425-153-5 / 978-80-7425-156-6
Séria: Kladivo na čaroděje (1. / 2.)
Autor obálky: Lubomír Kupčík
Väzba: brožovaná
Cena: 7,23 €/ 159 Kč  //  6,32 €/ 139 Kč








Ako vôbec niečo také mohlo vzniknúť?
Máte problémy, či už s duchmi, oživenými mŕtvolami, pekelnými démonmi, mágiou alebo s hocičím nadprirodzeným? Najmite si profesionálny tým Felixa Jonáša! Najskôr váš problém ani nevyriešia, len Vás okradnú a zatiahnu Vás do ešte väčšej "kaše", ale za pokus to rozhodne stojí, však kto iný by Vám vôbec uveril také kecy o týchto podivných, ba až rozprávkových veciach. Za nemalú čiastku si teda môžete najať profesionálny tým zložený z Felixa Jonáša, strávil niekoľko rokov v blázinci, z Waltera, tučka, ktorý si svoje ženské známosti privádza zásadne zo sveta mŕtvych, je to nekromancer, ale nebojte sa, vie oživiť aj iné veci, napríklad potkanov, z Vincenca, vtipný človek s obrovskou láskou pre výbuchy a humor, a z Klaudie Doskočilovej, precitlivelý pokus o workoholičku s nedávnymi problémami s alkoholom. Proste ideálna, odborná a hlavne veľmi dôveryhodná skupina ľudí na riešenie vašich netradičných problémov. 

Tieto prvé dva diely vám okrem nových prípadov pre tento tým prinesú aj odpovede na otázky: Ako sa to všetko začalo? Čo ich vlastne priviedlo na spoločnú cestu? Ako je možné, že práve takáto skupina ľudí dokáže spolupracovať?


Začiatok šialenstva v Prahe!

Kladivo na čaroděje sa aspoň mne na prvý pohľad javil a ako nezáživná, ba až divná séria, avšak nebolo treba veľa (strán) aby som tento názor rýchlo zmenil. Autor vytvoril pútavý, zábavný, jemne šialený príbeh, ktorý vám ubehne pred očami skôr než by vás začal nudiť. Okrem obrovskej kopy zbesilej akcie a tvrdšieho humoru miestami prechádzajúceho až do jemného šialenstva sa môžete tešiť aj na akési rúško tajomna, do ktorého je príbeh zabalený alebo na prostredie, ktoré je ľuďom veľmi dobre známe. Celý dej, či už týchto alebo aj ostatných častí sa odohráva v hlavnom meste Českej republiky, v Prahe, a v jeho blízkom okolí. 


Príbeh sám o sebe pripomína akúsi fantasy detektívku, keďže hlavní hrdinovia tvoria podivný vyšetrovateľský tým, ktorý sa zaoberá prípadmi v ktorých hrá významnú úlohu či už mágia, démoni alebo hocičo iné, ale nadprirodzené. Áno, počujete správne! V tejto Prahe je mágia a všetko čo k nej patrí, napríklad arogantní čarodejníci, krvilační démoni, čarovné miesta, ktoré väčšinou predstavujú známe pražské pamiatky, inkvizícia a veľa ďalších. Nečakajte však nič zložité, ani žiadnu hlbokú myšlienku. Jedná sa o diela, ktoré vám perfektné sadnú ak chcete vypnúť, relaxovať a trochu sa aj zabaviť.

Tieto dva diely na seba voľne naväzujú, ale dajú sa aj bez problémov čítať samostatne, teda čitateľ sa necíti zmätený, keď začal práve druhým alebo iným dielom tejto ságy. Celá séria mi osobne pripomína akési pražské C.S.I. plný mágie, teda seriál, u ktorého je jedno, ktorý diel práve pozeráte pričom sa v príbehu kvôli tomu nestratíte.


Postavy sú presne také ako celý príbeh, teda šialené, ale za to v celku originálne a zábavné. Na čele party stojí Felic Jonáš, drsňák, ktorý sa odhodlane pustí do všetkého, teda prehnaná odvaha mu rozhodne nechýba, ďalším členom je Walter tučný, arogantný, srab, ktorý ovláda temné umenie nekromancie, čo sa mu ako nekrofilovi rozhodne hodí, hipisák Vincenc, ktorý by najradšej každému "rozbil hubu" alebo všetko vyhodil do vzduchu a nakoniec je tu Klaudia Doskočilová - precitlivelá workoholička s, kto by to bol povedal, silným "hryzúcim" svedomím. Však posúďte samy, koho by vôbec napadlo takého postavy vytvoriť a nieto ešte z nich urobiť tým?!

Obidve časti Kladiva na čaroděje sú v brožovanej obálke, ktorá však patrí k tým kvalitnejším, čiže niečo aj vydrží. Štýl ilustrácii, ale aj formát celej obálky sa mi veľmi páči a považujem ho za viac než vhodný k celej sérii. Ako som už vyššie naznačil, jedná sa o v celku krátke diela vhodné či už na dlhý nudný večer alebo na oddych od kopy učenia.


Autor položil výborné základy obrovskej šialenej, akciou nabitej ságy, ktorá vám vďaka svojmu malému rozsahu utečie ako voda, ale počas toho vás chytí a už nebude chcieť pustiť. V dielach sa stretávame so známym prostredím obohateným o rôzne magické prvky a so šialenými, ale v celku originálnymi postavami, ktoré majú vždy poruke nejakú tú hlášku, ktorou nás pobavia. Obidve diela teda plne odporúčam naozaj každému, dokonca aj tým, ktorý nemajú radi takýto šialený typ kníh. Sám ich moc nemám v obľube, ale Magie pro každého a Město mrtvých si ma naozaj získali!



P.S. ďakujem nakladateľstvu Epocha za knihy poskytnutú k recenzii. V prípade záujmu si celú sériu môžete zakúpiť priamo u nakladateľa Epocha za výhodnú cenu!         


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára