22. decembra 2015

Sága Plástev


 Pred nejakou dobou sa mi do rúk dostala malá, v celku nevýrazná kniha z dielne jedného, pre niekoho známeho, pre iného neznámeho, českého autora. Tou knihou bola Plástev jedu. Už ani neviem čo ma viedlo k tomu, aby som si ju prečítal. Bola to anotácia popisujúca zaujímavú, ale temné predstavu budúcnosti alebo to bola nová pekná obálka? Kto vie... Hlavné je však, že mi táto kniha a následne aj jej nasledovníci učarovali aj napriek niekoľkým "zakopnutiam" príbehu. Preto by som sa chcel dnes s vami podeliť so svojim názor na sériu Plástev od Josefa Pecinovského ako na celok.




História
Kniha Plástev jedu, teda prvý diel spomínanej série, vyšiel už v roku 1990 ako samostatné dielo bez pokračovania. Za toto prvé vydanie vďačíme vydavateľstvu Ivo Železný, ktoré toto dielo vydalo vo forme zošitu v edícii Rodokaps (román do kapsy). V roku 2007 sa Plástev jedu dočkala svojho prvého "znovuzrodenia", keď sa vydavateľstvo Wolf Publishing rozhodlo zaradiť toto dielo do dnes v celku populárnej edícii Pevnost s poradovým číslom 19 a s úplne novou obálkou. 

 Dôležité obdobie pre celú túto sériu prišlo až v roku 2014, kedy sa čitatelia dočkali nie len druhého "znovuzrodenia" tohto diela, ale aj jeho voľného pokračovania s názvom Deti Plástve. V rovnakom roku sme sa ešte dočkali ďalšieho diela s názvom Plástev v ohrožení a úplne ukončenie tejto tetralógie priniesol až rok 2015 s knihou Válka Pláství. Za vydanie týchto pokračovaní a za tretie vydanie pôvodného diela vďačíme vydavateľstvu Epocha.


Príbeh
Vitajte v budúcnosti! Myslíte si, že ľudstvo vyriešilo všetky problémy? Že ľudia jazdia lietajúcimi autami? Že dovolenky na iné planéty sú samozrejmosťou? Tak to sa škaredo mýlite! Svet je tak neskutočne preplnený, že z ľudí sa stal iba obyčajný materiál, ktorí za pomoci pokročilej genetiky a biochémie dokáže byť upravený a to až na nepoznanie od toho čomu my v dnešnej dobe hovoríme človek. Ľudstvo vystavalo obrovské výrobné komplexy zvané Plástve, ktoré zaberajú tisíce kilometrov štvorcových. Život v Plástvi je najlepší a najjednoduchší v tých najvyšších poschodiach, v takzvanej obytnej oblasti, a najťažší v tých najnižších, čiže v doloch. V obytnej sfére žijú ľudia normálny, pohodlný život, zatiaľ čo zvyšok Plástve je plná takzvaných trubcov, čo sú geneticky upravený a vlastného vedomia pozbavený ľudia, ktorí od svojho narodenia do svojej smrti tvrdo pracujú. Príbeh tejto knihy sa odohráva v Plástvi A24, v ktorej sa však deje niečo podozrivé, niečo čo môže ohroziť všetkých, celé bilióny ľudí. 

Samotný príbeh sa točí okolo rodiny Mona Lestera, ktorý si vyskúšal nie len život na samom vrchole, ale aj krutosť a útrapy tých najpodradnejších trubcov. Toto jeho nešťastie bolo však dedičné a preto postihlo aj zvyšok jeho rodiny a to či už jeho neter alebo jej dcéru. Neskôr sa k tejto rodine pridáva aj mladý Kastor, chlapec, ktorý sa z dna dostal práve na vrchol. Jedná sa teda o dosť rozdielne postavy, ktorým však, bohužiaľ, neustále dýcha na krk jeden a ten istý "zloduch". Týmto zloduchom je Cornelius Zwada, prefíkaný, zlý, krutý a veľmi inteligentný človek, ktoré sa nie a nie zbaviť.


Pozitíva
Za najväčšie pozitívum celej série pokladám osobne samotné prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva. Jedná sa o detailne prepracovaný, znečistený a preľudnený svet. I keď väčšina prvkov z tejto predstavy by nemohla zatiaľ existovať, ale aj napriek tomu sa autor poriadne vyhral so svojou predstavou. Dostávame nie len možnosť pozrieť sa na znečistený svet, v ktorom bojujú o prežitie pozostatky matky prírody, ale aj taktiež máme možnosť nahliadnuť do kompletnej infraštruktúry stavby zvanej Plástev. Každý diel série nám odkrýva nové a nové poznatky o fungovaní tejto megalomanskej stavby. Josef Pecinovský nám nepredstavuje Plástev ako niečo dokonalé, čo vydrží večne, ale kladie dôraz aj na jeho obrovské nedostatky, ktoré väčšinou končia obrovskou tragédiou.

Výborného spracovania sa taktiež dočkala aj temná, ponurá atmosféra plná strachu a beznádeje. Zatiaľ čo jedni trpia od začiatku do konca svojho života, iní si pohodlne žijú svoj dlhý život bez toho aby o ostatných vedeli alebo aby ich ostatní nejako zaujímali. Ako už anotácia spomínala milióny žijú na úkor miliárd.

Osobne sa mi taktiež páčila autorova predstava o úrovni technológie a vedy budúcnosti. Páčilo sa mi hlavne to akú úlohu hrala vo fungovaní tejto spoločnosti genetika a čo všetko dobré, ale aj zlé vďaka nej ľudia vytvorili.


Negatíva
Ako každé dielo, tak aj toto má svoje nedostatky. Osobne mi najviac vadilo správanie a osud hlavných postáv a hlavného zloducha. Problém v správaní sa objavil hlavne u Kastora, ktorý hoci bol statočný, prefíkaný, silný,... ale miestami sa správal veľmi naivne a hlúpo. Vyjadril by som to asi takto: "Oklamali ste ma už veľa krát, ale verím, že tento krát svoje slovo dodržíte... Sakra! Zase ma podviedli.". U Diany bol problém v neustálom opakovaní jej osudu, teda totálna strata originality jej príbehu. "Pripravili jej zlý osud, ona mu ušla, oni našli spôsob ako jej zlý osud znova dosiahnuť, ona tomu zase ušla, a tak ďalej až do konca vekov..." O posledné väčšie negatívum sa postaral spomínaný predstaviteľ zla, ktorý proste nie a nie zmiznúť zo scény. Neustále sa pokúša o to isté, neustále sa mu to z časti podarí, ale na koniec zlyhá - čím viacej som toho prečítal, tým viacej ma to otravovalo.


Technická stránka
Všetky časti série, ktoré vydalo vydavateľstvo Epocha sú v brožovanej väzbe, ktorá však patrí medzi tie lepšie, čiže aj po prečítaní a častom prenášaní kniha nejaví známky poškodenia. Obálky zdobia veľmi pekné ilustrácie z dielne Jána Štěpánka. Jedná sa v celku malé a rozsahom menšie knihy, vhodné či už na dlhé cesty vlakom/ autobusom alebo zabitie nudných večerov. Až na pár gramatických chýb, ktoré však nie sú tak vážne nemám knihe po tejto stránke čo vyčítať.


Na záver by som len dodal, že Plástev mi učarovala ani nie tak príbehom alebo postavami, ale hlavne prostredím a atmosférou, ktoré niesli nie len zaujímavé nápady, ale aj veľkú hĺbku a prepracovanosť. Nebudem tu hovoriť "áno, stojí to za kúpu alebo nie nestojí". Poviem len jedno, rozhodnúť sa musíte VY. V tomto článku som vám chcel ukázať čo séria Plástev je, čo sa mi na nej páčilo a čo zas nie. Rozhodnutie je však na vás.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára