31. januára 2016

Goon 1+2+3

Ulice plné žijúcich mŕtvol, prístavy plné rybích ľudí, obloha - kráľovstvo hlavonožcov, mágia, ale aj veda, mimozemšťania, kopa rôznych monštier a dvaja zvláštni, vulgárni a veľmi násilní hrdinovia. Toto a ešte viac je Goon - populárna komiksová séria Erica Powella, ktorá šialene mieša všetko dohromady a ponúka dostatočnú porciu zábavy skoro pre každého. Veľa čitateľom sa prvý diel vôbec nepozdával, určité množstvo neocenilo ani ten druhý, ale tvrdá väčšina tých, ktorí sa prepracovali až k tretej časti, tak jej následne podľahli. Aj ja patrím do tejto skupiny ľudí a preto som sa rozhodol zhrnúť až 3 diely Goona do jednej recenzie, lebo až od druhej a hlavne teda  tretej časti som si uvedomil právu hodnotu tejto série.





Autor: Eric Powell 
Kresba: Eric Powell
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 144/ 136/ 128 
Rok vydania: 2012, 1. vydanie originálu: 2003/ 2013, 1. vydanie originálu 2004/ 2015, 1. vydanie originálu 2006 
ISBN: 978-80-86839-65-3/ 978-80-86839-68-4/ 978-80-86839-88-2
Väzba: pevná väzba s prebalom
Preklad: Václav Dort a Martin Trojan/ Hana Studeničová
Cena: 499 Kč (18,46 €)







Príbehy z Lonely Street
Celá táto komiksová sága sa točí okolo "tvrďáka" Goona, vymáhača pracujúceho pre mocného, ale záhadného Labrazia a jeho najlepšieho kamaráta, drzého a o nič menej násilného Frankyho, ktorí sa neboja nakopať zadok každému, kto sa proti ním postaví alebo kto sa im vôbec nepáči, nech už je akokoľvek veľký, škaredý, nech už má desať rúk alebo dvadsať chápadiel. Na opačnej strane mesta zas vládne bezmenný páter monštier, ktorý sa snaží so svojou armádou nemŕtvych ovládnuť celé mesto a ktorému sa to kvôli vyššie spomínanej dvojici vôbec nedarí. Goon, hora svalov, má však svoje temné tajomstvá, ktoré by mohli obrátiť misku váhy v prospech "zla". Okrem tohto boja o moc máme možnosť aj spoznať Goonovu históriu, teda to ako sa stal tým kým je, spoznať príbeh aj rôznorodých vedľajších postáv, ktoré sú v celku originálne a naozaj zaujímavé a taktiež aj ich minulosť.


Letka militantných komunistických hlavonožcov... počkať čo?!
Eric Powell predstavuje komiksy, ktoré v sebe majú naozaj všetko šialene zmiešané. Nájdeme tu bezhlavé násilie, teda kopa akcie, najrôznejšie monštrá, mágiu, šialeného vedca, gangy, živých mŕtvych, vulgarizmy, krásne ženy, tvrdý humor, ale aj veľa tajomstiev, ktoré budeme chcieť odhaliť, zaujímavý príbeh v pozadí Goonových dobrodružstiev, zaujímavé a rôznorodé postavy a kopu ďalších prvkov, ktoré doplňujú toto výnimočné a aspoň podľa môjho názoru aj originálne dielo. Toto všetko je navyše doplnené peknou kresbou, ktorá veľmi dobre nahradzuje funkciu opisu v klasickej knihe.


Goon 1: Nic než utrpení nás zoznamuje so svetom Erica Powella, ktorému kraľuje drsný, neľútostný, ale v hĺbke srdca dobrý Goon a s jeho bojom proti nemŕtvemu "gangu" záhadného, temného pátera monštier. Sme svedkami prvých Goonových násilných dobrodružstiev. Spoznávame ukecaného, vulgárneho Frankyho, ktorý vždy Goonovi verne stojí po boku, jeho prvých spojencov, ale aj nepriateľov.

Goon 2: Mé vražedné dětství zas ponúka nie len nové Goonove dobrodružstvá a nových spojencov a nepriateľov, ale hlavne ako už názov napovedá, tak aj príbeh Goonovho detstva. V tejto druhej časti sa dozvieme, čo z Goona urobilo takéto "tvrďáka" akým je, čo ho vlastne poslalo na cestu, ktorou kráča a ako spoznal jeho najlepšieho kamaráta Frankyho.

Goon 3: Samej prúšvih, teda tretia časť tejto komiksovej série, nám ukazuje nové Goonove dobrodružstva, ktoré sú zase o niečo lepšie než tie predošlé a okrem toho sa na scéne objavuje aj nečakaný, ale čitateľmi dobre známi "hosť". Jedná sa o známeho červeného, rohatého antihrdinu z diel Mika Mignola, jedná sa o Hellboya.


Príbeh sa aspoň podľa mňa každou novou časťou len zlepšuje. Je akčný, plynulý a rozhodne sa pri ňom nestihnete nudiť. Každý jeden komiks zostáva zo samostatných menších dobrodružstiev našich hrdinov a na pozadí utvárajú príbeh celej tejto gangsterskej ságy. Nechýba tu ani množstvo tajomstiev, ktoré sa s postupujúcim dejom odhaľujú a tie zvyšné nás len lákajú aby sme siahli po ďalšej časti. Kresba je pekná a k dielam sa hodí. Je dostatočne detailná aj na vykreslenie prostredia a situácii, ale ja na vykreslenie pocitov v tvárach postáv. Technickej stránke taktiež nie je čo vytknúť. Jedná sa vo všetkých troch prípadoch o kvalitnú pevnú väzbu s červenou záložkou a s prebalom ozdobeným nádhernými ilustráciami.

Rôznorodosť postáv je v celku veľká. Vďaka tomu tu nájdeme zaujímavé, ale aj otravné osoby, čiže skoro každý si príde na svoje. Medzi mojich obľúbencov patrí samozrejme Goon, obrovský, násilný, vulgárny hrdina s prekvapivo dobrým srdcom a diabolský doktor Slitina, geniálny avšak trochu šialený vedec, ktorého výtvory nemajú obdoby. Na druhej strane tu je však aj jedna postava, ktorú by som mohol označiť prinajmenšom ako otravnú. Tou osobou je Goonov verný priateľ a parťák Franky. Franky je z časti ako Goon čiže vulgárny a násilný, ale k tomu všetkému ešte aj ukecaný, hlúpy, neúctivý k ženám a dobrotu v jeho srdci som ešte nezachytil. Jedná sa však len o môj názor a každému sa môže samozrejme páčiť niekto iný.


Na druhej strane však ani tento komiks nie je dokonalý a má svoje nedostatky. Okrem vyššie spomínaného Frankyho, za nedostatky môžem považovať aj niektoré tak povediac šialenosti, ktoré sú na môj vkus až moc prehnané. Dobrým príkladom je aj v celku nechutná scéna, v ktorej je vykreslený chlapík, ktorý sa vždy "pokalí" a následne to všade rozmazáva.


Celá séria Goon teda predstavuje šialenú, akciou napumpovanú "gangsterku" s tvrdším humorom a so všetkým čo vás len napadne. Kvalita tejto ságy má zatiaľ stúpajúcu tendenciu, čiže každý nový diel je lepší a lepší. V týchto komiksoch si prídu na svoje aj tí, ktorí hľadajú či zaujímavý príbeh, ktorý je skôr schovaný na pozadí Goonovych drsných dobrodružstiev alebo si len potrebujú oddýchnuť u niečoho nad čím nemusia veľmi rozmýšľať. Goona odporúčam naozaj každému, ale ak sa vám nebude páčiť prvý diel, skúste aj tie ďalšie a uvidíte, lebo viem, že nie som jediný, koho presvedčila až druhá alebo tretia časť.



   
Za recenzné výtlačky ďakujem vydavateľstvu Comics Centrum. V prípade záujmu si môžete tieto komisky zakúpiť priamo na ich webovej stránke alebo môžete navštíviť ich facebookovu stránku, kde sa dozviete informácie o nových chystaných komiksoch!  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára