16. februára 2016

Les Mytág

Les Mytág od Roberta Holdstocka je už na scéne fantasy kníh považovaná za klasiku. Kniha prvý krát uzrela svetlo sveta už v roku 1984 a následne sa dočkala aj šiestich voľne nadväzujúcich pokračovaní. V roku 2015 začalo vydavateľstvo Argo túto sériu znovu vydávať, ale v novom "kabáte". Práve tento relatívne nový Les Mytág padol aj do mojej pozornosti a tak som ho teda vyskúšal a môžem rovno povedať, že ma dostal. 






Autor: Robert Holdstock
Vydavateľstvo: Argo
Počet strán: 250
Rok vydania: 2015, 1. vydanie originálu: 1984
ISBN: 978-80-257-1474-4
Preklad: Petr Kotrle
Autor obálky: Geoff Taylor
Väzba: viazaná s prebalom
Cena: 12,65 €/ 278 Kč 






Príbeh o lese, ktorý si nepraje byť zmenený
Príbeh sa odohráva v období po druhej svetovej vojne v Anglicku. Zobrazuje osudy rodiny Huxleyových, ktorý žijú neďaleko Ryhopského lesa. Ryhopský les však nie je len obyčajná kopa stromov. Skrýva totiž niečo zvláštne, výnimočné ba až hrozivé. Dokáže zhmotniť predstavy a to či už tie najkrajšie a najsladšie alebo tie hrôzostrašné a desivé. Otec rodiny, posadnutý skúmaním tohto lesa, na pokraji staroby a šialenstva umiera a všetky jeho poznatky, všetka jeho práca prechádza na jeho dvoch synov. Dokážu však synovia odolať tomuto pokušeniu a neprísť o rozum? Dokážu v tomto lese prežiť?


Legenda, ktorá si tento titul zaslúži
Celé dielo je veľmi zaujímavé, hlavne z dôvodu celkového vývoja nie len udalostí a postáv, ale aj diela samotného. Zo začiatku som bol zmätený. Nevedel som nič, nechápal som čo sa deje a to nie preto, že by to bolo zle napísané, ale jednalo o čo najlepšie vžitie sa do role hlavného hrdinu. Z tejto zmätenosti som pomaly prechádzal do zápalu po informáciach o lese, ba až do posadnutia. Týmto však vývoj nekončí, ale prechádza do ďalších fáz, ktoré sa ďalej menia. Tieto "fázy" už radšej spomínať nebudem aby som vám neprezrádzal dôležité časti príbehu.


Kniha ponúka teda obrovský, pútavý, dobrodružný príbeh v ktorom nechýba ani dostatočná dávka akcie, ani veľké rúško tajomna, ktoré sa pomaly ale isto odkrýva a prezrádza nám stále viac a viac. Nechýba tu ani láska, priateľstvo, zrada, mytológia a veľa ďalších. Autor používa v celku strohý jazyk, čiže nečakajte žiadne zložité výrazy, vulgarizmy alebo príliš podrobné opisy niektorých scén. Počas tohto príbehu sa stretávame s veľkým množstvom zhmotnených predstáv, ktoré ponúkajú svoj vlastný príbeh na vyrozprávanie. Tento dôležitý prvok celého diela navyše teda vytvára veľké množstvo malých príbehov v jednom celku. 


Postavy sú rôznorodé, zaujímave a čo hlavne vyvíjajú sa, menia sa s postupujúcim príbehom, s rôznymi prežitím rôznych udalostí. Na začiatku sa javia v jednom svetle, ale na konci sú z nich úplne iný ľudia. Po technickej stránke nemám knihe čo vytknúť, možno iba malý detail, rozhodne by som uvítal aspoň malú mapu tohto zvláštne lesa. Príbeh je doplnený malými ilustrácia, ktoré majú skôr estetický význam, než aby pomohli čitateľovi lepšie si niektoré situácie predstaviť. Nová obálka s nádhernou ilustráciou dielu rozhodne svedčí a v kombinácii pevnej väzby s prebalom je to asi to najlepšie čo túto knihu mohlo stretnúť.


Les Mytág, prakticky legenda fantasy, si svoj "titul" všetkými desiatimi zaslúži. Autor s celkom originálnym nápadom vytvoril fantastické, pútavé dobrodružstvo rodiny, ktorej život rozvráti zvláštny les. Príbehu nechýba nič, každý si tam príde na svoje. Na začiatku možno pocítite mierne zmätenie, ale verím, že to bol autorov úmysel. Túto knihu odporúčam každému fanúšikovi fantasy a myslím si že každý správny nadšenec by ju mal mať aj doma, keďže sa jedná o klasiku tohto žánru s navyše výbornou kvalitou, teda aspoň podľa môjho názoru!

    

4 komentáre:

  1. Moje srdeční záležitost. A ty černobílé kresby uvnitř nového vydání jsou dokonalé! Doporučuju i další pokračování, kvalita v nich skoro ještě stoupá.
    Lenny - www.tichy-koutek.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práve som si doniesol aj Lavondyss, tak už sa naň teším. :3

      Odstrániť
  2. Fantasy mám ráda, tuhle knížku jsem ale ještě nečetla. Anotace zní nicméně fakt zajíavě, nejspíš si na ni čas udělám :) Navíc se mi fakt líbí i grafický zpracování knihy - ilustrace, obálka, fakt to vypadá moc pěkně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo to pre mňa niečo nové, nový zážitok, na ktorý som nebol zvyknutý, takže to rozhodne za vyskúšanie stojí! :)

      Odstrániť