2. februára 2016

Vrána

Asi každý z nás si zažil ten pocit, keď po dočítaní nejakej knihy "čumel do blba" a premýšľal, že čo to vlastne čítal. Následne to dielo prečítal ešte raz, aby sa uistil, že sa mu to nezdalo a povedal si WOW! Často sa mi to nestáva, ale ak sa také dielo nájde, obsadí v mojom srdci veľmi dôležitú pozíciu. Takúto pozíciu si získalo aj komiksové dielo od autora Jamesa O´Barra s názvom Vrána. Pôvodne totiž tento komiks vôbec nemal uzrieť svetlo sveta, bol stvorený len ako forma art-terapie, ktorou sa snažil autor potlačiť smútok z tragickej straty milovanej osoby. Už len tento fakt napovedá, že sa nebude jednať o len tak hocijaký komiks, ale že v jeho pozadí bude niečo viac.





Autor: James O´Barr
Kresba: James O´Barr
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 272 
Rok vydania: 2012, 1. vydanie originálu: 2007 
ISBN: 978-80-86839-59-2
Preklad: Dana Krejčová
Cena: 649 Kč









Cesta lásky, cesta spravodlivosti, cesta pomsty, cesta zmierenia
Vrána je nešťastný príbeh dvoch snúbencov Erika a Shelly, ktorý sú jedného dňa napadnutý členmi pouličného gangu a následne aj brutálne zavraždený. Tento akt je tak zlý, že nedopraje Erikovej duši pokoja, preto ho vrana, symbol smrti, privádza naspäť na tento svet, aby vykonal pomstu na tých, ktorý tak ublížili nie len jemu, ale hlavne jeho láske Shelly. Oživený Erik nebojuje len s členmi tohto gangu, ale hlavne sám so sebou, keď prežíva znova a znova všetky svoje spomienky na Shelly. Erik sa nevie vyrovnať so stratou svojej milovanej, nevie existovať bez nej. Samotná vrana je Erikovým sprievodcom a radcom na ceste za spravodlivosťou a snaží sa aby Erik nepodľahol zármutku, ale pokračoval na svojej ceste ďalej.


Niečo viac než sa na prvý pohľad môže zdať
Keďže celé toto dielo bolo pôvodne vytvorené len ako forma art-terapie, tak na ňom pracoval autor sám. James O´Barr iba s obyčajným tušom a obrovskou "búrkou" vo svojom vnútri začal tvoriť. Výsledkom toho sa stalo dielo Vrána - akčný, čiernobiely komiks s celkom jednoduchou zápletkou, ale neskutočnou citovou hodnotou. Autor do tohto diela vložil všetky svoje pocity a myšlienky a to či už tie najkrajšie, ktoré vyvolávali spomienky na čas strávený so svojou milovanou alebo práve tie najhoršie, ktoré rozpútala práve jej tragická strata.


Romantický a zároveň tragický príbeh na prvý pohľad vyzerá obyčajne, ale keď sa človek viacej zahľadí a zamyslí, tak spozná jeho pravú hĺbku, jeho odkaz. Zo začiatku možno pocítite mierne zmätenie, lebo nebudete presne vedieť čo sa stalo, ale to sa s postupom deja napraví, keďže príbeh je obohatený o "flashbacky" na čas, ktorý Erik strávil so Shelly.

Dialógy v originále používajú veľa textov rôznych piesni alebo básni, čo môže veľmi znepríjemniť život prekladateľom, ale osobne si myslím, že sa s tým Dana Krejčová vysporiadala naozaj dobre. Tí, ktorí hľadajú v tomto diele iba jednoduchú akciu, tak jej tu nájdu dostatok, ale záver bude pre nich predstavovať menšie sklamanie, keďže je skôr zameraný na ukončenie vnútorného boja postavy a teda aj autora samotného.


Kresba je v celku jednoduchá, ale o to "bohatšia". Keďže autor toto dielo kreslil sám, tak je v priebehu celého komiksu vidieť ako sa postupne zlepšuje. Ako sú jeho kresby krajšie a krajšie. Taktiež si môžeme všimnúť ako James O´Barr rozlišuje medzi kresbou "prítomnosti" a kresbou spomienok, "flashbackov", na čas strávený so Shelly. Aj napriek tomu, že je kresba jednoduchá, čiernobiela dokáže veľmi dobre "vyrozprávať" svoju časť príbehu, teda či už ukázať prostredie, v ktorom sa príbeh odohráva alebo ukázať emócie, na ktoré slová nestačia. Osobne sa nebojím povedať, že perfektne zapadá do tohto "komplexu" s názvom Vrána.


Vrána je romantický a zároveň tragický príbeh dvoch snúbencov, príbeh pomsty a spravodlivosti, príbeh vyrovnávania sa so stratou milovanej osoby, príbeh silných emócii. Hoci na prvý pohľad sa javí ako niečo obyčajné, jednoduché, ale jeho skutočná hodnota je nesmierna. Celé dielo doplňuje nádherná čiernobiela kresba, ktorá v rozprávaní príbehu zohráva veľmi dôležitú úlohu. Toto dielo odporúčam každému, kto čaká od komiksov niečo viac než len dávku primitívnej akcie, každému kto hľadá niečo nad čím bude ešte dlho rozmýšľať. Možno aj vo vás zanechá Vrána takú stopu akú zanechala vo mne. 



2 komentáre:

  1. Jeden z nejlepších a nejsmutnějších komiksů, jaké jsem kdy četla. Četla jsem ho asi před rokem a dodnes jsem nebyla schopná slovy vyjádřit, jak se mi líbil.
    Dobrá recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vrána je krásný příběh a patří k mým nejmilovanějším. Povedená recenze, hned si knihu zase přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť