28. januára 2015

Hobit

Kniha, ktorú snáď pozná celý svet! Niektorí ju milujeme, iný k nej zas neprechovávajú priveľkú lásku. Toto dielo uzrelo svetlo sveta prvý krát 21.10.1937 a stále sa teší veľkej obľube! Nedávno vyšiel aj 3. film Hobit a tak ma napadlo, že by som tým, ktorí poznajú iba filmy a s knihou sa kvôli rôznym dôvodom nestretli, ukázať krásu prvého diela geniálneho majstra Johna Ronalda Reuela Tolkiena, pozrieť na krásu prvej návštevy Stredozeme! 







Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 232
Rok vydania: 1973, originál 1937
ISBN: 9788055606361
Originálny názov: The Hobbit








Dej: Kniha Hobit hovorí príbeh Bilba Bublíka, malého hobita s pohodlným životom, ktorý sa nikdy o nič nestaral a problémom sa z ďaleka vyhýbal. Jedného dňa ho však navštívil čarodej Gandalf, ktorý mu, hoci proti jeho vôli, ale aj tak zmenil celý život. Gandalf poslal Bilba na nebezpečnú výpravu v sprievode s 13 trpaslíkmi. Táto výprava však nebola iba obyčajné dobrodružstvo, ale cesta za nesmiernym pokladom a hlavne za strateným domovom. Trpaslíčie kráľovstvo bolo pred nejakou dobou dobyté a zničené hrozivým ohnivým drakom Smaugom, ktorý bol zlatom priam posadnutý a práve množstvo zlata ukryté v Osamelej hore, trpasličom kráľovstve, nemalo na svete obdobu. Bilbo spoznáva rôzne vlastnosti trpaslíkov a čarodeja Gandalfa, časom mu všetci prirastajú ku srdcu a on sám nevie ako mohol žiť bez dobrodružstiev. Počas tejto cesty však stretáva rôzne nebezpečenstvá, či už vo forme draka, elfov, ľudí, ale aj rôznych iných potvor a príšer. Bilbo taktiež stretáva aj nových priateľov a tým mení svoj život od základov! 

















Hobit je krátky dobrodružný príbeh pôvodne písaný pre deti, ale rozhodne má čo povedať aj nám starším. V tejto knihe sa nám prvý krát predstavil svet Stredozeme, čiže Tolkienov svet. Môžeme tu nahliadnuť do jeho rôznorodosti a krásy, vidieť jeho prírodu a obyvateľov (napríklad hobiti, elfovia, ľudia,...), ale aj jeho nebezpečenstvá, s ktorými sa museli naši hrdinovia neraz vysporiadať.

Príbeh obsahuje skryté poučenia, čiže kniha sa nás snaží poučiť pomocou rôznych situácií, a to napríklad o zlobe, tvrdohlavosti, lakomstve a snaží sa nám povedať aj o dôsledkoch, ktoré tieto zlé vlastnosti prinášajú. Príbeh je stručný, jednoduchý a jasný, čiže nečakajte nič štýlu Malazská kniha padlých od S. Eriksona. Atmosféra deja je v celku príjemná, "pohodová". Pri tejto knihe som si oddýchol a prežil krásne dobrodružstvo s úžasnými postavami v úžasnom prostredí, pričom autor vo mne vyvolal neskutočné množstvo otázok. Chcel som vedieť proste viac o tomto svete, o jeho histórií alebo som proste chcel počuť ďalšie príbehy. 

Hneď od začiatku si už aj v preklade môžeme všimnúť výnimočný štýl písania pána profesora Tolkiena. Veľmi ťažko sa tento štýl opisuje, ale keď som toto dielo čítal, mal som z toho textu akýsi pocit "vznešenosti" aj keď som vedel, že je písaný pre deti. Tento osobitý Tolkienov štýl sa samozrejme objavuje aj v ostatných jeho dielach ako je Pán Prsteňov a Silmarillion.

Brutalita sa v tejto knihe vôbec nevyskytuje, ale to neznamená, že tam nie je akcia. Kniha obsahuje aj akčné scény, ale aj scény plné rozhovorov alebo opisov na spestrenie celého prostredia, ktorým táto v celku malá výprava putuje za svojím pokladom. Postavy sú taktiež nápadité, originálne a každá je iná. Najväčšie rozdiely sú však medzi jednotlivými rasami, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti, ako napríklad elfovia sú hrdí a vznešení, ľudia prahnú po moci a bohatstve a trpaslíci sú tvrdohlaví ako kameň, do ktorého s tak veľkou radosťou "búchajú". 



Nevýhodou tejto knihy, teda aspoň pre mňa, je práve to, že niektoré scény mi prídu trochu nedokončené, ale nie v zmysle, že kniha je nedopísaná, ale vedel by som si predstaviť tieto scény viac "rozpísané" - neviem ako by som to lepšie opísal, ale myslím si, že to asi chápete.

Z tejto veci vyplýva ešte jedna nevýhoda, a to je rozsah (nečakajte teda nič také ako Kolo času od R. Jordana ani Cesta Králu od B. Sandersona), ktorý mi príde na Tolkienové schopnosti veľmi malý. Rád by som ešte spomenul, že sa nájde celkom dosť ľudí, ktorým prekáža jednoduchosť tohto diela, ale to je pochopiteľné v prípade, že sa jedná o knihu myslenú pre deti. Autor svoje písanie prispôsobil starším čitateľom až po tom ako zistil, že obrovské množstvo ohlasov na túto knihu bolo práve od tých starších! 

Tieto veci som musel označiť ako nevýhody, ale podľa môjho osobného názoru môžeme povedať, že nič z toho nepokladám za niečo extrémne zlé, možno iba za takú chybičku krásy, ktorá však nič neberie z kvality tejto knihy. 


Táto kniha, je úžasná, keď si človek chce oddýchnuť. Vyvoláva v čitateľovi krásne dojmy a špeciálny štýl písania navyše napomáha "vžitiu" sa do deja. Kniha vo mne zanechala úžasný dojem! Z časti ma poučila a niečo nové aj naučila. K tomu všetkému vyvolala neskrotnú "chuť" po ďalších informáciach o tomto neskutočnom svete! Odporúčam ju naozaj každému, každému, kto rád číta. Každej vekovej kategórii, či už dospelému človeku alebo dieťaťu túžiacemu po malom dobrodružstve, proste všetkým!



4 komentáre:

  1. Přiznávám, že jsem Hobita nikdy nedočetla a že se k tomu chystám už dlouho. Byla jsem malá, když jsem to zkoušela prvně a Pána Prstenů, kterého jsem četla až později, jsem milovala. Ale ta bariéra způsobená tím, že už se mi to jednou až tak nelíbilo (ačkoli už vlastně nevím proč :D) zůstává.

    Pěkná recenze. :3

    // Berenika (poetia.blog.cz)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som osobne začal čítať knihy len pred asi 2 alebo 3 rokmi, čiže o Tolkienovej tvorbe som vedel ale nečítal. Jedného dňa som si to však zobral poporadí všetko a nevedel som prestať :D Tolkien vystupal na prvé miesto mojej osobnej naj-priečky! :D a ďakujem! :)

      Odstrániť
  2. Super hodnocení, také bych dala Hobbitovi 5/5 :) Jinak ten dětštější (fuj, to je slovo) styl mi nevadil, mám ráda pohádky a ani tu mi to nijak nepřekáželo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani mne to nevadí :) už len z dôvodu, že nemožem čítať neustále knihy nabité akciou brutalitou erotikou a takými vecami :D Niekedy hold potrebujem vypnúť aj od toho! A "detskejší" som musel určite spomenúť keďže aj sám autor to potvrdil v minulosti že to bola kniha myslená hlavne pre deti :D

      Odstrániť