18. apríla 2015

Meč pravdy 03: Krvavá církev

Tretí diel svetovo známej série Meč pravdy od amerického autora Terryho Goodkinda nesie názov Krvavá církev. Zatiaľ čo prvý a druhý diel tejto rozsiahlej série predstavovali akési zoznámenie s hlavným hrdinom a s jeho schopnosťami, tak práve táto kniha predstavuje ten pravý začiatok dlho-trvajúceho boja Richarda, Kahlan a Zedda proti prastarému, nevyspytateľnému zlu.






Autor: Terry Goodkind
Vydavateľstvo: Classic
Počet strán: 464
Preklad: Martin Stočný
Rok vydania: 2010, 1. vydanie originálu - 1997
ISBN978-80-86707-34-1
Séria: Meč pravdy (3.)
Originálny názov: Blood of the Fold
Väzba: pevná s prebalom
Cena: 19,97 €/ 439 Kč








Temnota na vzostupe!
Svet je zase raz v bezpečí. Zlo je zahnané a uväznené, bez najmenšej šance na útek. Teda aspoň to si Richard, Kahlan a Zedd mysleli. Ani len netušili ako veľmi sa mýlili. Pri svojom poslednom odchode zo Starého sveta otvoril nevedomky Richard cestu prastarému zlu do Nového sveta. Toto zlo má moc s akou sme sa ešte nestretli, dušu temnú sťa nočná obloha a za cieľ si dalo iba jedinú vec, a tou je absolútna exterminácia všetkého, čo má niečo spoločné s mágiou, pričom nezáleží, či je iba nejaký motýľ alebo čarodejnica. Aby toho nebolo ešte málo, nachádza Richard po návrate celú krajinu v chaose, bez velenia, bez zavedených pravidiel, proste každý si chce uchmatnúť pre seba čo najviac. Silnejšie štáty sa povyšujú nad slabšie, vnucujú im ich vlastnú ideológiu a nesmieme zabúdať aj na nebezpečenstvo z východu. Ľudia v tomto chaose prepadajú paniku a ich značná časť sa ľahko necháva presvedčiť o tom, že mágiu treba vyhubiť a pridáva stále rastúcu stranu zloby. Richard je týmito udalosťami nútený prijať svoje pravé meno a stať sa novým vládcom D´Hary a vydať sa po boku svojich verných priateľov do boja o záchranu celého sveta, avšak teraz to už nebude tak jednoduché! 


Prvý stret s "dlhotrvajúcim" zlom
Prvá kniha zo série Meč pravdy, První čarodejovo pravidlo, získala vo svete obrovskú základňu fanúšikov, nadšencov, a to "iba" predstavila nášho dobráka Richarda, krásnu Kahlan a večne hladného Zedda. Druhý diel, Kámen slz, ktorý sa svojou kvalitou vyrovnal, ba až prevýšil prvý diel nám zas ukázal Richardov neskutočný potenciál stať sa VEĽKÝM človekom a robiť VEĽKÉ veci. Teraz tu máme diel tretí, pravý začiatok boja dobra proti zlu, boja o záchranu celého sveta.

Autor sa vracia do úžasného sveta Meča pravdy s novým fascinujúcim dobrodružstvom. Príbeh tejto knihy začína presne tam, kde predošlý skončil. Okrem klasickej strhujúce, akčnej atmosféry nabitej akčnými súbojmi, krvavými scénami, mágiou, zradou, ale aj najkrajším ľudským citom, láskou, sa v Krvavej cirkvi stretávame aj s temnou a nebezpečnou politikou, ktorá Richardovi boj proti zlu rozhodne neuľahčí. Atmosféra série je teda kompletná, perfektne "okorenená". Obsahuje úplne všetko, čo výborná kniha potrebuje, všetko, čo výborná kniha obsahovať má. 


Úryvok z knihy:
„Přestaň fňukat, Merisso," zavrčela Ulicia.
Merissiny tmavé oči, v nichž se stále zračil strach, se k ní obrátily.
„Nikdy předtím jsem něco takového nezažila." Tovi a Cecílie přikývly
na souhlas. „Uposlechla jsem jeho příkazů. Proč to udělal? Nezklamala
jsem ho."


Väčšinu postáv už poznáme z predošlých dielov avšak ich osobnosť sa ďalej vyvíja, taktiež máme aj príležitosť poznať niekoho nového, však čo by to bol za príbeh bez nových "osobností"? Najväčšími zmenami prechádza samozrejme psychika Richarda. Richard si začína plne uvedomovať novú hrozbu, a aj svoju úlohu v prichádzajúcej vojne, ktorá na nich tiahne zo Starého sveta. Richard sa teda stáva tým, kým vždy mal byť, stáva sa Rahlom, vládcom D´Hary. Medzi novými postavami nájdeme aj také, ktoré si zamilujeme, ale aj také, ktoré budeme zo srdca nenávidieť. Dobrým príkladom nových postáv sú Raina, bývala Mord-sit, ktorá sa svojím správaním veľmi podobá Care, a generál Reibisch, verný generál D´Harskej armády, a Tobias Brogan, človek, ktorého budete nenávidieť od prvého momentu, keď ho spoznáte.

Aj v tomto prípade autor nezabudol odhaliť niektoré tajomstvá z predošlej knihy, a taktiež aj skryť do príbehu rôzne nové, ktoré len napomáhajú tomu, aby nás kniha chytila a už nepustila. Ako som už vyššie spomínal, súčasťou príbehu sú taktiež aj kruté a krvavé scény, ktoré toto dielo, a tak isto aj ostatné časti obsahovali. Z tohto sa dá vyvodiť, že Meč pravdy nie je práve vhodná séria pre mladších čitateľov.


Úryvok z knihy:
Vzduch kolem Merissy se začal chvět. Námořníkovi náhle z rozkroku
vystříkla krev a zalila mu kalhoty. Zavyl a vytřeštil oči. Z opasku
vytasil dlouhý nůž, jehož ostří se zatřpytilo. S pomstychtivým výkřikem
vyrazil vpřed. Jeho záměr byl jasný.
Na Merissiných plných rtech se objevil pohrdavý úsměv. „Ty
hlupáku," zamumlala si potichu. „Skončíš v chladné náruči mého Mistra."
Námořníkovo tělo puklo jako přezrálý meloun. Okolo něj se vytvořil
větrný vír, který ho vyzdvihl do vzduchu a mrštil jím přes zábradlí.
Jeho cestu do vln provázela krvavá sprška. Na hladině se vytvořily
kruhy a po chvíli zmizely. Ostatní muži, kterých byl asi tucet,
stáli jako sochy a jen třeštili oči.


Autor taktiež nezabudol rozšíriť naše znalosti o minulosti tohto sveta. Máme možnosť dozvedieť sa niečo  nové, napríklad, o Pevnosti čarodejov, o Mirswithoch alebo o Garoch,  Technická stránka knihy je, ako obyčajne, zvládnutá výborne. Pevná väzba s prebalom, krásna obálka a mapa tohto sveta sú známkou vysokej kvality.

Aj napriek tomu, že túto sériu milujem, dokážem v nej nájsť určité veci, ktoré by mohli niektorým čitateľom prekážať. Ako v každej knihe z tejto rozsiahlej série sa príbeh točí okolo jedného hrdinu, okolo Richarda. Takže tí, čo čakáte diela štýlu Píseň ledu a ohně od G. R. R. Martina alebo štýlu  Malazská kniha padlých od S. Eriksona, majte sa na pozore, lebo toto dielo vám nemusí sadnúť. Ďalšia menšia nevýhoda je OBROVSKÝ rozsah nie len tejto knihy, ale aj celej série. Posledným, pre niekoho, nedostatkom je nutnosť prečítať si predošlé diely, ak sa nechcete stratiť v príbehu, teda ak nechcete mať v tom chaos.


Autor vytvoril ďalší fascinujúci príbeh do úžasnej série Meč pravdy. Konečne sa dozvedáme o tom "pravom", veľkom zle, s ktorým musí Richard súperiť. Príbeh sa opäť raz točí okolo Richarda a jeho spoločníkov a  obsahuje snáď všetko, čo by sme od neho mohli chcieť a očakávať. Je tu dostatok akcie, mágie, politiky, intríg, zrady, brutality, ale aj lásky a humoru. Celá séria začína naberať akýsi ponurý, temný nádych beznádeje a svojimi skrytými tajomstvami nás len láka na ďalší diel.



2 komentáre:

  1. Tuto knihu jsem nečetla musím se přiznat, že mě na první pohled ani moc nezaujala. Však jakmile jsem dočetla tvou recenzi, musela jsem změnit názor.Vypadá to na super knihu s krásným příběhem. Určitě si ji přečtu :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rád! :) Začni pekne prvým dielom - Prní čarodejovo pravidlo, aby si sa v niektorých veciach nestratila, ale verím, že nebudeš ľutovať.

      Odstrániť