24. septembra 2015

Želvy Ninja: Menu číslo 1

Nedávno sa mi do rúk dostalo niečo, čo by som v minulosti nikdy nečakal, ale nakoniec stalo sa, čo sa stalo a v rukách mi vďaka ľuďom z Comics Centra skončili Želvy Ninja! Pustil som sa teda do čítania komiksovej podoby populárneho detského seriálu... Ale počkať! Ono to vôbec nevyzerá ako komiks pre deti, ono to ani pre deti nebolo myslené!  





Scénar a kresba: Kevin Eastman, Peter Laidr
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 160
Rok vydania: 2015
ISBN: 978-80-86839-90-5
Séria: Želvy Ninja (1.)
Väzba: brožovaná
Preklad: Hana Studeničová
Cena: 9,16 €/ 249 Kč








Ninjovia korytnačky bojujúce so zlom!
Myslím si, že každý z nás už o štvorici Leonardo, Michelangelo, Donatello a Rafael, korytnačkách perfektne ovládajúci bojové umenie ninjov, aspoň raz počul, ale väčšina z nás ani len netušila, že keď pred 30 rokmi nakreslili Kevin Eastman a Peter Laird príbeh tejto svetoznámej štvorky, tak sa jednalo o undergroundový komiks pre dospelých. Ich komiks teda získal vo svete obrovskú popularitu a bol následne upravený aj pre mladších divákov a vysielaný v televízii. Týto ninjovia pomáhajú v tajnosti ľuďom a bránia ich pred zlom či už vo forme ikonického Trhača alebo iných zloduchov. Práve teraz máme možnosť si prečítať tento komiks v jeho originálnej podobe a navyše v češtine!

Prvé Menu nám teda prináša možnosť zoznámiť sa s tým, že ako to vlastne s Ninja korytnačkami začalo. Dostávame odpovede na rôzne otázky, ako napríklad: Odkiaľ sa tu vzali? Ako sa stali ninjami? Ako sa spriatelili s prvým človekom?  alebo  Prečo bojujú proti Trhačovi?


Akčné, drsné korytnačky, ktoré nakopú zadok každému!
Menu číslo 1 tejto svetoznámej série je strhujúci akciou nabitý komiks, ktorý zostáva z troch samostatných príbehov týchto zvláštnych bratov a jedného jednodielneho špeciálu. Želvy Ninja predstavujú pútavé a hlavne akčné dobrodružstvo s naozaj rýchlym spádom, pri ktorom si môžete oddýchnuť a prísť na iné myšlienky. Dôležitou súčasťou je taktiež aj humorná stránka, však čo by to boli Ninja korytnačky bez toho aby v nás vyvolali aj trochu smiechu?  

Príbeh je veľmi jednoduchý, čiže nečakajte žiadne skryté tajomstvá, hlbší význam rôznych vecí alebo podobné prvky, na ktoré sme pri zložitých dielach zvyknutý. Toto dielo ako celok by som najskôr prirovnal k jazde na kolotoči, teda v podstate hlbší význam to nemá, ale aj tak si to naozaj užijete.


Kresba je už sama o sebe veľmi špecifická. Slovo, ktoré by ju dokázalo aspoň približne popísať by bolo najskôr "undergroundová", ale aká to vlastne je? No... na prvý pohľad to vyzerá ako veľmi jednoduchá farebná kresba, ale po bližšom pohľade si však uvedomíte, že práve tento štýl vytvára tu pravú atmosféru a perfektne sa k celému príbehu hodí. Prostredie a akčné scény sú zobrazené naozaj dobre, ale tváre miestami "zakopávajú". 

Aj napriek malému, skoro až bezvýznamnému, nedostatku sa mi celková podoba komiksu naozaj páči a rozhodne sa nebojím povedať, že celému dielu výborne sadne. Celá kniha je navyše štylizovaná do podoby krabice od pizzy, čo taktiež nevyzerá najhoršie. V prípade, že sa rozhodnete zozbierať všetkých 40 Menu tejto série, budete odmenený veľkým obrazom štyroch korytnačích hrdinov, ktorý vytvoria chrbty týchto komiksov.


Želvy Ninja: Menu číslo 1 je teda akčný, strhujúci a zábavný komiks, ktorý nám dáva možnosť vrátiť do našich detských časov, ale v dospelejšej podobe. Nečakajte však žiaden hlboký prepracovaný príbeh nabitý emóciami alebo zložitý svet. Kresba je v celku jednoduchá, čiže nečakajte prepracované detaily, ale na druhej strane tento štýl Želvám perfektne sadne. Toto dielo odporúčam nie len všetkým fanúšikom Ninja korytnačiek, ale aj každému čitateľovi, ktorý má chuť na niečo krátke pri čom sa môže uvoľniť.


P.S. v prípade záujmu si tento komiks môžete zakúpiť na stránke Comics centra za výhodnú cenu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára