29. februára 2016

Vrána: Soumrak bohú

Po 16 rokoch od vydania originálu známeho, citovo silného diela Vrána, teda v roku 2010, sa autor James O´Barr vrátil s novým príbehom o vrane. Tentokrát však na ilustráciách nepracoval sám "majster", ale výtvarník Jim Terry, ktorého talent objavil práve na jednom stretnutí s fanúšikmi. Ich spoločný počin, komiks, nesie názov Vrána: Soumrak bohů. Dokázali sa však svojou spoluprácou Jim Terry a James O´Barr vyrovnať svetove obľúbenému originálnemu dielu Vrána?






Autor: James O´Barr
Kresba: Jim Terry
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 104
Rok vydania: 2013, 1. vydanie originálu: 2010 
ISBN: 978-80-86839-73-8
Preklad: Václav Dort, Martin Trojan
Cena: 18,45 €/ 499 Kč








Pomsta v koncentračnom tábore
Opäť sa môžeme tešiť na príbeh o nespravodlivosti a následnej odplate, keď vrana, symbol smrti, privedie k životu ukrivdeného človeka. Tentokrát sa to však udeje na mieste, kde v celku nedávnej minulosti bola spôsobená asi najväčšia krivda ľudí voči ľuďom - v nacistickom koncentračnom tábore. Práve v tomto tábore smrť jediného muža ovplyvní život každého väzňa aj dozorcu.


Solídny nástupca, avšak bez duše
Autor vytvoril nové dobrodružstvo na motív slávnej Vrány, ktoré je opäť akčné, pútavé, proste také aké od Jamesa O´Barra očakávam. Osobný príbeh oživeného pomstiteľa je opäť neznámy a odhaľuje sa až postupne vo forme akýchsi "flash-backov". Nečakajte nič zložité, príbeh je sám o sebe jednoduchý, ale o to zaujímavejší. Na druhej strane však zobrazuje nie len autorové myšlienky a názory, ale aj nás núti trochu sa zamyslieť a to či už nad samotnou minulosťou alebo morálnym posolstvom.


Tejto Vráne však niečo chýbalo. Počas toho ako som ju čítal, tak som už nezažíval také alebo aspoň podobné pocity, čo som mal z jej predchodcu. Možno to bude tým, že toto je len strhujúci príbeh a že  jeho predchodca bol navyše stvárnenie autorových pocitov, stvárnenie jeho duše. Aj napriek tomuto faktu je zážitok z tohto komiksu intenzívny. Rozsah je taktiež o niečo menší, ale pri čítaní rozhodne nestihne začať nudiť.


Kresby sa v tomto prípade neujal spomínaný majster, ale talentovaný objav Jim Terry, ktorého James O´Barr mal možnosť spoznať práve na jednom stretnutí s fanúšikmi. Hneď na prvý pohľad je vidieť rozdiel. Tento rozdiel nespôsobuje len prítomnosť farieb, ale aj samotný štýl, ktorý je iný, ale rovnako dobrý. Kresba je teda farebná, detailná, proste nádherná. Perfektne popisuje prostredie. Detailne vykresľuje tváre a pocity. Technická stránka je, ako obyčajne u diel vydaných Comics Centrom, naozaj kvalitná - nádherná obálka a pevná väzba s prebalom.


James O´Barr teda výborne pokračuje v príbehoch o vrane. Vrána: Soumrak bohú je dôstojný nasledovateľ, pútavý, zaujímavý, nabitý krvavou akciou. Kresba je tentokrát farebná a má iného autora, ale ja napriek tomu je fantastická. Aj napriek menšiemu rozsahu a jemnému zaostávaniu za svojím predchodcom, sa jedná o solídny komiks, ktorý by si mal rozhodne prečítať každý fanúšik Jamesa O´Barra a taktiež každý, kto hľadá či už krviprelievanie za spravodlivosť alebo príbeh s niečim hlbším.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára