5. februára 2016

Zaklínač a jeho svět

Myslím si, že populárnu fantasy sériu od poľského autora Andrzeja Sapkowskeho s názvom Zaklínač už nemusím nikomu predstavovať. Každý už najskôr vie o čo sa jedná, či už podľa geniálnych kníh, úžasných hier alebo proste starého televízneho seriálu. V celku nedávno však na česko-slovenskú literárnu scénu zavítala aj akási "encyklopédia" sveta Bieleho vlka vďaka vydavateľstvám Crew a Fantom print s názvom Zaklínač a jeho svet. O čom to teda je? Stojí to za to? Oplatí sa to kupovať?








Vydavateľstvo: Crew, Fantom print
Počet strán: 184
Rok vydania: 2015
ISBN: 978-80-7398-308-6
Preklad: Jakub Mařík
Väzba: pevná
Cena: 25 €/ 549 Kč









Encyklopédia o jednom populárnom fantasy svete
Ak čakáte od tejto knihy nejaké nové Geraltové dobrodružstvá, tak vás bohužiaľ musím sklamať. Ako som už vyššie spomenul, nejedná sa o bežný román alebo zbierku poviedok, ale o akúsi "encyklopédiu", v ktorej je zozbierané v celku veľké množstvo informácii o svete Zaklínača. Nájdeme tu nie len geografické, historické, politické informácie, ale aj informácie o ľuďoch aj ne-ľuďoch, o zaklínačoch a ich školách, o náboženstvách a mágii a taktiež sa tu nachádza aj akýsi beštiár, kde nájdete informácie o všetkých možných monštrách, s ktorými sa Geralt stretol či už v knihách alebo hrách. Na samotnom konci sa dostávame k akému si zhrnutiu celého príbehu Geralta z Rivie a to od prvej knihy až po koniec tretej hry.

   
Najsilnejšia stránka celej knihy nie je ani tak jej text, ale nádherné, farebné, detailné ilustrácie, ktoré zdobia skoro každú stranu. Väčšina kresieb predstavuje skôr ilustrácie, ktoré predchádzali jednotlivým hrám, než ilustrácie, ktoré poznáme z kníh. Avšak nájde sa aj niekoľko nedostatkov, ktoré musím knihe vytknúť. Jedná sa len o drobné detaily ako chýbajúca mapa alebo nápis na celú stránku "Pozor spoilery", ktorý má varovať pred prezradením príbehu tretej hry o Geraltovi z Rivie.


Technická stránka celého diela je zvládnutá výborne. Jedná sa o väčšiu knihu s pevnou väzbou, kvalitne spracovanými stránkami, nádhernými ilustráciami. Okrem toho u nás vyšla aj špeciálna zberateľská edícia tejto knihy s červenou koženou obálkou, v červenom koženom boxe spolu s nádherným zaklínačským medailónom a miniatúrou strieborného meča. existuje však len 150 kusov tejto špeciálnej edície a každý jeden má svoj certifikát.





Zaklínač a jeho svět je nádherne spracovaná kniha o svete Geralta z Rivie. Popisuje skoro každú zložku tohto sveta a to či už históriu, geografiu, náboženstvo, mágiu a veľa ďalších. Toto všetko je navyše obohatené o nádherné ilustrácie, ktoré zdobia skoro každú stránku. Toto dielo je rozhodný "must-have" pre každého fanúšika bielovlasého zabijaka monštier, ale tí, ktorí si od tohto sľubujú nejaký nový príbeh, nové dobrodružstvo budú sklamaný.

5 komentárov:

  1. Pěkná recenze :-) Pro Zaklínače mám slabost a ty ilustrace vypadají vážně nádherně :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Brácha před dvěma lety dostal na narozeniny Zaklínače první díl, ale ani do teď se mi ho nepodařilo přemluvit, aby si ji přečetl, i když hru hrával. Což je docela škola, protože knížka je to opravdu dobrá (já se ale taky zatím nedostala dál jak přes první díl xD) Tohle by se mu mohlo líbit, akorát se bojím, že kdybych mu to pořídila, asi by si to jen prohlídl a nepřečetl.. což by byla velká škoda.

    Jinak pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je chyba :D aj uňho aj u teba! Mali by ste pekne pokračovať v Zaklínačovi, rozhodne neoľutujete. :D

      Odstrániť
  3. No knížka vypadá fakt skvěle ♥ Láká mě už od pohledu :-D Já osobně mám teda ze Zaklínače zatím přečtený jen první díl...

    OdpovedaťOdstrániť