18. júna 2016

Plášť

Po úspešnej sérii Zámek a Klíč prináša vydavateľstvo Comics centrum komiksové spracovanie rovno dvoch príbehov z dielne svetovo známeho autora Joa Hilla. Poviedky Plášť a Plášť 1969 prichádzajú vo forme jednej komiksovej knihy v takzvanej edícii deluxe s unikátnou obálkou, ktorá v tejto podobe nevyšla nikde inde na svete. Dokázal sa teda tento nový, temný príbeh vyrovnať kvalitou vyššie spomínanej sérii? Stojí to vôbec za prečítanie?






Autor: Jason Ciara
Kresba: Zach Howard, Nelson Daniel
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Počet strán: 288
ISBN: 978-80-88152-09-5
Preklad: Pavel Res a Zuzana Urbánková (poviedka)
Väzba: viazaná s prebalom
Cena: 25,82 €/ 699 Kč







Keď zlo vyhráva...
Ľudstvo už od počiatku vekov prahne po moci. Niektorí ju využívajú len na to, aby tej moci zhromaždili ešte viac, iní zas na to, aby pomohli urobiť svet lepším miestom, ale vždy sa nájde niekto, kto by tú moc využil na to, aby videl svet v plameňoch. Super schopnosti boli vždy súčasťou rozprávok, ale čo by sa stalo keby ich človek získal. Keby ich však získal človek, ktorého duša je temná ako sama noc. Toto a ešte viac ukazuje najnovšie dielo z pera Joa Hilla.


Temné a krvavé, proste Joe Hill!
Komiks Plášť sa skladá z dvoch samostatných príbehov: Plášť a Plášť 1969. Tieto dobrodružstvá sú temné, akčné, krvavé ako sme zvyknutý už zo série Zámek a klíč. Aj napriek tomu, že Plášť 1969 je prequel k poviedke Plášť, tak predstavuje, aspoň podľa mňa, to lepšie z celej knihy. Reakcie postáv sú uveriteľnejšie, ľudskejšie, zatiaľ čo v druhom prípade sa jedná o reakcie nelogické, reakcie zvrátenej, ba až šialenej mysle.  


Celá zápletka oboch príbehov predstavovala pre mňa mierne sklamanie. Po vynikajúcej sérii Zímek a klíč som dostal jednoduchý a predvídateľný príbeh, čakal som proste viac. Obidva Plášte hovoria o plášti, presnejšie o nášivke, ktorá svojmu nositeľovi prináša moc. Táto moc je však podmanivá a ľahko skazí aj to najčistejšie srdce. Plášť 1969 hovorí o tom ako to všetko začalo, ako malá, obyčajná nášivka dostala schopnosť prepožičiavať takúto moc a Plášť zas, čo sa stane, keď sa moc dostane do rúk toho nesprávneho.

Celé dielo doplňuje nádherná, detailná, farebná kresba. Okrem dobrý "popisov" scien a tvári postáv, taktiež pomáha dotvárať temnú atmosféru, ktorá dielu právom náleží. Komiksová kniha prichádza vo forme pevnej väzby s prebalom a so záložkou vo výbornej kvalite na akú sme už od Comics Centra zvyknutý. 


Plášť je teda temné, akčné, násilné a aj napriek jednoduchosti a predvídateľnosti zaujímavé dobrodružstvo z dielne známeho autora Joa Hilla. Spolu s nádhernou kresbou od Zacha Howarda a Nelsona Daniela tvoria pútavý temný komiks. Pre tých, ktorí hľadajú jednoduché dielo so "záporákom" ako hlavnou postavou, tak si určite prídu na svoje, ale pre tých, čo čakajú druhý Zámek a klíč to nemusí byť, ako sa hovorí, to pravé orechové. 




V prípade záujmu si toto dielo môžete zohnať priamo na stránkach Comics centra za akčnú cenu. Za obrázky z knihy použité v recenzii ďakujem vydavateľstvu Comics Centrum.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára